Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Slijtage enkel (artrose bovenste spronggewricht)

Wat is een artrose bovenste spronggewricht?
Het enkelgewricht wordt ook wel bovenste spronggewricht genoemd en bestaat uit drie botdelen: kuitbeen, scheenbeen en sprongbeen. Elk botdeel is bekleed met een laag kraakbeen dat zorgt voor het soepel bewegen van het gewricht. Bij artrose is sprake van overmatige slijtage van het kraakbeen in het gewricht. De laag kraakbeen wordt dunner en onregelmatig. Bij forse artrose is de kraakbeen laag zelfs verdwenen en komt het onderliggende bot bloot te liggen. Hierdoor wordt het bot overbelast en raakt het gewricht geïrriteerd waardoor het dik, rood en vaak pijnlijk kan worden. Door de artrose wordt het enkelgewricht bovendien stijf. Dit kan weer leiden tot een verstoorde afwikkeling van de voet.

Slijtage enkel (artrose bovenste spronggewricht)

Wat zijn de klachten en symptomen?
Door de overmatige slijtage van het gewricht ontstaat vaak een irritatie van het slijmvlies in het gewricht. Hierdoor raakt het gewricht gezwollen en is dan vaak pijnlijk. Verder wordt het enkelgewricht stijf. De stijfheid en de pijn zijn veelal het ergst bij het opstarten in de ochtend of bij het weer beginnen met bewegen na even te hebben gezeten. Ook neemt de pijn vaak toe als het gewricht zwaarder of langduriger wordt belast. Bij forse artrose kan de pijn zelfs ook gedurende de nacht optreden.

Slijtage enkel (artrose bovenste spronggewricht)

Wat is de oorzaak van een artrose bovenste spronggewricht?
Artrose van de enkel komt regelmatig voor. Net als bij andere vormen van artrose zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Ten eerste zorgt een erfelijke aanleg voor overmatige slijtage. Daarnaast is de ontwikkeling van artrose een ouderdomsverschijnsel. Hoe hoger de leeftijd hoe groter de kans op artrose. Ook andere factoren zijn van belang. Een beschadigd gewricht kan leiden tot snellere ontwikkeling van artrose. Dit treedt bijvoorbeeld op na een ongeval met een botbreuk of na een verzwikking met bandletsel. Overigens kan er meerdere jaren zitten tussen het ongeval en de uiteindelijke ontwikkeling van artrose. Tot slot kan een ontsteking van het gewricht bijdragen aan het ontstaan van overmatige slijtage. Dit wordt bijvoorbeeld gezien bij reuma of jicht. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een artrose bovenste spronggewricht?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Enkele opties zijn het dragen van schoenen met een betere afwikkeling of een injectie in het gewricht met pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.  

Welke operatie is mogelijk?
Bij artrose van de enkel zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van onder andere de mate van de artrose en een eventuele standafwijking. Eén van de operaties die veelvuldig wordt verricht is het vastzetten van de enkel. Dit wordt ook wel artrodese genoemd. Hierbij worden middels een kijkoperatie (arthroscopie) in de enkel de restanten van het versleten kraakbeen verwijderd. Vervolgens wordt het scheenbeen in de juiste stand vastgezet aan het sprongbeen, vaak met een tweetal grote schroeven. Na de operatie bestaat de behandeling uit onderbeensgips zodat beide botdelen aan elkaar kunnen vastgroeien. Hierdoor zal het enkelgewricht niet meer kunnen bewegen, maar zal ook de pijn verdwijnen. Daarnaast zijn de voet en de enkel weer goed belastbaar wat vaak ten gunste komt aan de mobiliteit. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Vastzetten enkel (artrodese enkel)

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen