Laatste tweets
Hardlopen niet schadelijk voor gewrichten


Hardlopen is niet schadelijk voor gewrichten

‘Hoe meer kilometers de auto rijdt, hoe vaker hij naar de werkplaats moet’, is een veel gehoorde uitspraak ook binnen de hardloopwereld. En inderdaad niet onterecht, want 30 procent van de hardlopers heeft inderdaad eenmaal per jaar orthopedische problemen.

Juist de gemotiveerde beginnende hardloper moet goed opletten dat hij of zij niet plotseling in de problemen komt. Het is dus best  begrijpelijk dat een grote groep mensen van mening is dat hardlopen de gewrichten beschadigt. Maar ik kan u geruststellen: dat is niet zo!

Gewrichten zijn bestand tegen hardlopenSnelste man op aarde

Ze hebben wel soms last van acute of chronische overbelastingsreacties van pezen, die helaas ook met pijn gepaard gaan, maar de gewrichten zelf zijn meestal een stuk beter bestand tegen dergelijke belasting.

Het gewricht is bedekt met kraakbeen en werkt als een soort levende schokdemper. Het wordt weliswaar niet doorbloed, maar het voedt zich als een spons met het gewrichtsvocht. Om zich met de belangrijke voedingsstoffen vol te kunnen zuigen, moet het regelmatig worden belast en ontzien. Bijvoorbeeld door te hardlopen. Dat is goed voor kraakbeen en gewricht.

Fotobijschrift: Usain Bolt nadat hij goud won op de 100 meter sprint tijdens de Olympische Spelen. Hij is de snelste man op aarde, ondanks of misschien wel dankzij zijn forse platvoeten. 

Bron: deels gebaseerd op artikel http://www.goedgevoel.be/gg/nl/288/Lopen/article/detail/1062179/2010/02/02/Lopen-is-niet-slecht-voor-de-knieen.dhtml

Nieuwsgierig naar andere weetjes en feiten? (lees meer)