Laatste tweets
Nederlanders hebben meestal Egyptische of Griekse voeten


Nederlanders hebben meestal Egyptische of Griekse voeten

Iedere voet is uniek, zo ook de vorm van de voet. In Nederland hebben de meeste mensen Egyptische voeten. Een Egyptische voet is een voet waarbij de grote teen langer is dan de tweede teen. Dit in contrast met een zogenaamde Griekse voet waarbij de tweede teen het langst is.

De benaming zou komen van een slag in de Griekse oudhoud. Bij de slachtoffers kon aan de hand van hun voetvorm worden vastgesteld of het een Egypenaar of een Griek betrof.

Ongeveer 60 procent van de mensen heeft een Egyptische voet, bij 30 procent zijn de grote teen en de tweede teen min of meer even lang (zogenaamde Carré voet), en slechts 10 procent heeft een Griekse voet.
Griekse voet als schoonheidsideaal
Een Griekse voet werd als een schoonheidsideaal gezien in de Griekse beeldhouwkunst. Dit werd overgenomen door de Romeinen en bleef zo tot in de Renaissance en later. Zo heeft bijvoorbeeld het Vrijheidsbeeld in New York een Griekse voet.

Fotobijschrift: Griekse voet van het Vrijheidsbeeld (Statue of Liberty) in de baai van New York in de Verenigde Staten. Het standbeeld staat symbool voor het welkom heten aan iedereen. 

Bron: deels gebaseerd op tekst http://nl.wikipedia.org/wiki/Griekse voet

Nieuwsgierig naar andere weetjes en feiten? (Lees meer)