Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Standafwijking teen (hamerteen, klauwteen)

Wat is een hamerteen of klauwteen?
Wanneer één van de tenen een afwijkende stand vertoont kan sprake zijn van een hamerteen, klauwteen, malletteen of ruiterteen. Hoewel in de volksmond vaak allemaal hamerteen genoemd, zijn er tussen de verschillende type kleine verschillen in standafwijking. Door de standafijking steekt een deel van het kootje en/of het gewricht uit. De huid over deze uitstekende knobbel kan rood en gevoelig worden door irritatie. Dit veroorzaakt vaak pijnklachten wanneer strak zittende schoenen gedragen worden. 

Standafwijking kleine teen (hamerteen, klauwteen)

Wat zijn de klachten en symptomen?
In het begin is de standafwijking vaak nog flexibel. Dat wil zeggen dat de teen met de hand nog recht te maken is. Wanneer de standafwijking langer bestaat wordt deze meer rigide doordat gewrichtskapsels verstijven. Deze tenen zijn stijf en met de hand niet goed recht te maken. Door de standafijking steekt een deel van het kootje en/of gewricht uit. Het dragen van schoenen is dan vaak pijnlijk. Dit komt doordat de hamertenen tegen de binnenkant van de schoenen knel komt te zitten. De huid kan door irritatie rood en gevoelig worden. Uiteindelijk leidt dit tot pijnlijke eeltafzet en/of likdoorns. 

Hamerteen en klauwteen


Wat is de oorzaak van een hamerteen of klauwteen?
De belangrijktse factor is een verstoord evenwicht tussen de buig- en de strekpezen die de teen normaliter in balans houden. Hierbij speelt het ouder worden een rol. Door ouder worden ontstaat vaak een meer doorgezakte voet en wordt de balans tussen de buig- en strekpees verstoord. Het gevolg is een scheefstand van de teen door overmatig buigen. Een andere factor die mogelijk een rol speelt zijn te nauwe puntige schoenen. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een hamerteen of klauwteen?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Enkele opties zijn het dragen van ruimer zittende schoenen of een steunzool. Soms is het dragen van een zogenaamde teenorthese zinvol. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.

Welke operatie is mogelijk?
Bij een hamerteen of klauwteen zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van onder andere de mate van scheefstand. Eén van de operaties die veelvuldig wordt verricht is het verwijderen van een gedeelte van het gewricht tussen twee teenkootjes. Hierdoor kan de teen weer recht gemaakt worden. Soms is het nodig aanvullend het gewrichtkapsel deels los te maken en/of de strekpees te verlengen. Nadat de stand verbeterd is, is het soms nodig deze tijdelijk te stabiliseren met een metalen pinnetje. Na de operatie bestaat de behandeling uit een verbandschoen waarmee de voet meestal belast mag worden. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen