Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Instabiele enkel (enkelband instabiliteit)

Wat is een enkelband instabiliteit?
Enkelbanden zorgen samen met botten en spieren voor de stabiliteit van de enkel. Aan de buitenzijde van de enkel zitten drie belangrijke enkelbanden. Bij een verzwikking klapt de enkel vaak naar buiten. Hierdoor kunnen de enkelbanden aan de buitenkant van de enkel beschadigd raken. Wanneer de enkelband uitrekt, inscheurt of beschadigd raakt, wordt gesproken van een enkelband letsel. Met een juiste behandeling herstellen de enkelbanden veelal vanzelf. Echter bij een ernstige verzwikking of wanneer de enkel herhaaldelijk omzwikt, kan het gebeuren dat de enkelbanden niet goed genezen. Het gevolg is een blijvende enkelband instabiliteit.

Instabiele enkel (enkelband instabiliteit)

Wat zijn de klachten en symptomen?
Na een verzwikking bestaan de eerste klachten vaak uit een zwelling, een bloeduitstorting en vooral pijn. Met en juiste behandeling herstellen de enkelbanden veelal vanzelf. Echter bij een ernstige verzwikking of wanneer de enkel herhaaldelijk omzwikt, kan het gebeuren dat de enkelbanden niet goed genezen. Het gevolg is een blijvende enkelband instabiliteit. Pijn staat dan minder op de voorgrond. Een instabiel gevoel daarentegen juist weer wel. Een kleine oneffenheid op de grond kan dan vervolgens al genoeg zijn om opnieuw door de enkel te zwikken.

Instabiele enkel (enkelband instabiliteit)

Wat is de oorzaak van een enkelband instabiliteit?
Een verzwikking van de enkel is een veel voorkomend letsel. Ongeveer de helft ontstaat tijdens het sporten en de andere helft tijdens activiteiten in het dagelijks leven. Doordat de enkel naar buiten zwikt komt er meer spanning op de enkelband waardoor deze kan uitrekken, inscheuren of beschadigd kan raken. Afhankelijk van onder andere de positie van de voet tijdens het omzwikken gaat het meestal om een letsel van de voorste en soms de middelste enkelband. De achterste enkelband blijft vaak intact. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een enkelband instabiliteit?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. In de acute fase is het van belang te koelen met ijs waarna een immobilisatie met een drukverband volgt. In de fase daaropvolgend kan een tape of enkelbrace nodig zijn. Om te voorkomen dat in de periode daarna de enkel opnieuw omzwikt, is het belangrijk om de spierkracht en het evenwicht te trainen. Wanneer echter sprake is van blijvende klachten van enkelband instabiliteit kan een operatie nodig zijn.  

Welke operatie is mogelijk?
Bij blijvende enkelband instabiliteit zijn meerdere operaties mogelijk. Dit is afhankelijk van onder andere de mate van instabiliteit. Eén van de operaties die veelvuldig wordt verricht is het weer stevig maken van de enkelbanden. Hierbij wordt de uitgerekte beschadigde enkelband weer strakker aan alkaar danwel tegen het bot teruggehecht. Na de operatie bestaat de behandeling uit onderbeensgips zodat de enkelbanden kunnen herstellen. Hierdoor zal het enkelgewricht weer meer stabiliteit krijgen. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen