Laatste tweets
Enkelband instabiliteit


Wat is de behandeling van instabiliteit van de enkel?

Bij een acuut letsel aan de enkelbanden bestaat de eerste behandeling uit het aanleggen van een drukverband met een korte periode van rust. De eerste behandeling is vrijwel altijd zonder operatie. Na het aanleggen van het verband moet het mogelijk zijn dat u snel weer gaat staan en lopen. Na een scheur wordt vaak een tapebandage of enkelbrace aanbevolen.

Om te voorkomen dat u in de toekomst uw enkel verzwikt, is het belangrijk om de spierkracht en het evenwicht te trainen. Daarvoor kunt u bij de fysiotherapeut terecht. De spieren en pezen zijn namelijk erg belangrijk om uw enkelgewricht te kunnen stabiliseren.

De operatiemethoden bij chronische instabiliteit van de enkel

Als er sprake is van chronische instabiliteit en blijvende klachten kan er worden gekozen voor een operatie. Bij een operatie wordt gebruik gemaakt van verschillende operatiemethoden om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.

Veelgebruikte methoden zijn een ‘standaard reconstructie’  en een ‘uitgebreide reconstructie’ van de enkelband.
 
Een standaard enkelband reconstructie

In het algemeen wordt deze methode standaard gebruikt bij chronische instabiliteit Enkelband plastiekvan de enkel. De beschadigde enkelband wordt weer strakker gemaakt door de beschadigde structuren aan elkaar terug te hechten en te versterken (zie figuur). Technieken die worden gebruikt zijn die van Broström-Gould en Duquennoy. Deze manier van reconstrueren is bij ongeveer 90% van de patiënten mogelijk.

Een uitgebreide enkelband reconstructie

Als een standaard enkelbandreconstructie niet mogelijk is moet een uitgebreide reconstructie worden uitgevoerd. Soms is het weefsel van de enkelband namelijk niet stevig genoeg om te hechten. Bijvoorbeeld wanneer al een eerdere operatie in het verleden is uitgevoerd.

Om de enkel toch te stabiliseren, wordt er gebruik gemaakt van een peesreconstructie. Hierbij wordt een gedeelte van een pees gebruikt om de enkelbanden te verstevigen oftewel te reconstrueren. Gebruikte technieken zijn die van Watson-Jones en Evans.

Wat is chronische instabiliteit van de enkel en wat zijn de klachten? (lees meer)

Nieuwsgierig naar andere verrichtingen? (lees meer)