Laatste tweets
Kijkoperatie enkel (Artroscopie)


Wat is de behandeling van een lokaal kraakbeenletsel of van een beknelling in de enkel?

Om zulke klachten te bestrijden, wordt er in eerste instantie altijd gekozen voor een behandeling zonder operatie. Rust kan al veel doen, soms in combinatie met ontstekingsremmers. Een andere mogelijkheid is een een lokale injectie in het gewricht met een smeermiddel of met pijnstillers en irritatieremmers. Het effect en het resultaat van deze behandeling is echter wisselend.

Wanneer wordt er gekozen voor een kijkoperatie (arthroscopie) van de enkel? Arthroscopie enkel

Zijn er blijvende klachten en hebben eerdere behandelingen geen effect? Dan wordt gekozen voor een kijkoperatie. Er zijn verschillende methodes mogelijk. Dat gebeurt meestal via de voorzijde van de enkel (zie figuur). Met twee kleine incisies aan de voorzijde van de enkel worden een camera en hulpinstrumenten ingebracht. 

Behandelen van een beknelling

Het enkelgewricht wordt schoongemaakt van littekenweefsel, verdikt gewrichtskapsel en verklevingen. Eventueel aanwezige botaangroei wordt weggehaald zodat er geen beknelling meer is.

Behandelen van een lokaal kraakbeenletsel 

Tijdens de kijkoperatie wordt ook het kraakbeen beoordeeld. Als er losse stukjes kraakbeen of beschadigd kraakbeen aanwezig zijn, worden deze weggehaald en met een speciale techniek behandeld om het lokale letsel weer (gedeeltelijk) te kunnen later herstellen (zie figuur A-D). Hierdoor herstelt de beweeglijkheid van de enkel zich en neemt de pijn af.

Wat is een beknelling of een lokaal kraakbeenletsel in de enkel en wat zijn de klachten? (lees meer)

Nieuwsgierig naar andere verrichtingen? (lees meer)