Laatste tweets
Scheve grote teen (Hallux valgus)


Wat is de behandeling van een scheve grote teen (hallux valgus)?

Veel mensen met een scheve, grote teen hebben weinig of geen last. Behandeling is dan niet nodig. Hoewel de afwijking in de loop der jaren erger kan worden, is preventief opereren om de standsafwijking te corrigeren niet nodig. Een operatie is later altijd mogelijk vanaf het moment dat er wél klachten ontstaan bij zowel een milde of een ernstige scheve grote teen. 

In het beginstadium kunnen pijnlijke drukplekken voorkomen worden door het dragen van wijd schoeisel of het laten oprekken van de schoen ter plaatse van de knok. Viltjes en ringpleisters kunnen hierbij ook helpen. Als er sprake is van lokale irritatie van de onderhuidse slijmbeurs kunnen medicijnen een oplossing bieden. Vaak zijn dat ontstekingsremmers in tabletvorm.

De operatiemethoden bij een scheve grote teen (hallux valgus) 

Zijn er blijvende klachten ondanks een eerdere behandeling? Dan wordt gekozen voor een operatie. De juiste behandeling van een scheve grote teen wordt afgestemd op het klachtenpatroon en de mate van de scheefstand. Om een scheve grote teen te corrigeren worden er in het Amphia in Breda een aantal veelgebruikte methodes toegepast. 

De verschillende operatiemethoden hebben met elkaar gemeen dat de  pijnlijke knok aan de binnenkant van de grote teen wordt verwijderd via een incisie aan de binnenzijde van de voet. Verder wordt het uitgerekte gewrichtskapsel gecorrigeerd. De methoden verschillen van elkaar in de manier van doornemen en vastzetten van het middenvoetsbeentje van de grote teen. Een correctie volgens Chevron en een correctie volgens Scarf zijn de meest gebruikte methodes.

Correctie van de scheve grote teen (hallux valgus) volgens Chevron

In het algemeen wordt deze methode gebruikt bij een milde tot matige scheve grote teen. Hierbij wordt het middenvoetsbeentje van de grote teen doorgenomen onder het kopje door middel van een V-vormige zaagsnede. Vervolgens wordt het kopje richting de buitenkant van de voet verplaatst en vastgezet met een klein schroefje. 

Correctie van de scheve grote teen (hallux valgus) volgens Scarf 

Wanneer sprake is van matige tot ernstige hallux valgus wordt gekozen voor een Hallux valgus correctie volgens Scarfcorrectie volgens Scarf. Bij deze methode wordt het middenvoetsbeentje doorgenomen middels een Z-vormige zaagsnede (zie figuur). Vervolgens wordt de standscorrectie verkregen door beide botdelen ten opzicht van elkaar te verplaatsen.

Het handhaven van de  verkregen stand gebeurt met meestal een of twee kleine schroefjes die in het bot worden ingebracht. Aangezien de standsafwijking fors kan zijn, is het in sommige gevallen nodig een extra incisie te maken aan de  bovenzijde van de voet tussen de eerste en tweede teen om het kapsel te kunnen openen zodat een grotere correctie mogelijk is.

Wat is een scheve grote teen (hallux valgus) en wat zijn de klachten? (lees meer)

Nieuwsgierig naar andere verrichtingen? (lees meer)