Laatste tweets
Stijve grote teen (Hallux rigidus)


Wat is de behandeling van een stijve grote teen (hallux rigidus)?

Veel mensen met een stijve grote teen hebben weinig of geen last. Behandeling is dan ook niet nodig. Hoewel de afwijking in de loop van de jaren erger kan worden, is het zogenaamde preventief opereren om de afwijking te corrigeren niet nodig. Een operatie is later mogelijk wanneer er wél klachten zijn ontstaan. 

In het beginstadium kunnen pijnlijke drukplekken voorkomen worden door het dragen van wijder schoeisel of het laten oprekken van de schoen ter plaatse van de botrand. Het dragen van eigen schoenen met stijve zolen wordt hierbij geadviseerd. Een alternatief is het dragen van schoeisel waarbij een afwikkelvoorziening is aangebracht. Door het verbeteren van de voetafwikkeling kunnen klachten in belangrijke mate worden verminderd. Wanneer sprake is van een lokale irritatie van het slijmvlies van het gewricht kunnen medicijnen de oplossing bieden. Vaak worden dan ontstekingsremmers in tabletvorm voorgeschreven die de pijn verminderen. 

De operatiemethoden bij een stijve grote teen (hallux rigidus)

Zijn er blijvende klachten ondanks een eerdere behandeling? Dan wordt gekozen voor een operatie.  De keuze van de juiste operatiemethoden hangt onder andere af van de mate van de artrose en de afwijkingen op de röntgenfoto. In het Amphia Ziekenhuis worden verschillende methodes toegepast om een stijve grote teen te corrigeren. Dat zijn een cheilectomie of een artrodese. Het plaatsen van een prothese voor de grote teen wordt vanwege matige resultaten op de lange termijn niet gedaan in het Amphia. 

De verschillende operatiemethoden hebben met elkaar gemeen dat de pijnlijke botrand aan de binnen- en/of bovenzijde van de grote teen wordt verwijderd via een incisie aan de binnenzijde van de voet. De methoden verschillen van elkaar in de manier van behandeling van de slijtage in het gewricht van de grote teen zelf. 

Correctie van stijve grote teen (hallux rigidus) door middel van cheilectomie

In het algemeen wordt deze methode gebruikt bij een milde stijve grote teen. Bij lichtere artrose van het gewricht kan dit worden schoongemaakt. Dit gebeurt door de botaangroei rond het gewricht te verwijderen. Deze methode heet cheilectomie. Het voordeel van deze methode is dat de pijnlijke botaangroei wordt weggehaald en de beweeglijkheid van het gewricht toeneemt. Het nadeel is dat de slijtage in het gewricht zelf blijft bestaan. Deze kan in de loop van de tijd toenemen en ook weer klachten geven.
Artrodese hallux rigidus
Correctie van stijve grote teen (hallux rigidus) door middel van artrodese

Wanneer sprake is van matige tot ernstige stijve grote teen wordt gekozen voor een artrodese. Bij een artrodese wordt het gewricht van de grote teen vastgezet (zie figuur). Bij het vastzetten wordt het gewricht tussen beide voetbeentjes uitgehaald, waarna het wordt vastgezet met twee schroeven of een plaatje met schroeven. Het voordeel van deze methode is dat de pijn verdwijnt doordat het versleten gewricht vastgezet wordt. Dit vastzetten gebeurt in een dusdanige stand dat afwikkeling van de voet mogelijk blijft na de operatie.

Wat is een stijve grote teen (hallux rigidus) en wat zijn de klachten? (lees meer)

Nieuwsgierig naar andere verrichtingen? (lees meer)