Laatste tweets
Operatiekamer


Wat is de werkwijze op de operatieafdeling?

Veel patiënten vinden het spannend om geopereerd te worden. Dat is een normaal gevoel en dat heeft bijna iedere patiënt. Goede voorlichting zorgt ervoor dat u minder angstig bent voor een operatie. Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neem dan contact op. (bekijk sfeerimpressie op operatiekamer)

Voorbereidingen op de operatie

Vanuit de verpleegafdeling wordt u naar de voorbereidingskamer gebracht op de operatie-afdeling. Op deze plek wordt gecontroleerd of de geplande operatie bij u juist is. Ook wordt er een infuus ingebracht zodat tijdens en na de operatie vocht en medicatie kan worden toegediend.

Als alles klaar is, wordt u naar de operatiekamer gebracht. Hier doorloopt u samen met de orthopedisch chirurg en het operatieteam een laatste veiligheidschecklist. Dit wordt bij iedere patiënt gedaan om ervoor te zorgen dat patiëntveiligheid wordt geoptimaliseerd. 

Anesthesie en bewakingsapparatuur

U wordt vervolgens aangesloten op bewakingsapparatuur. Hiermee worden uw lichaamsfuncties, zoals ademhaling, polsslag en bloeddruk, gecontroleerd tijdens de operatie door een gespecialiseerd anesthesiemedewerker. Als alles in orde is, begint de anesthesist met het uitvoeren van de vooraf afgesproken verdoving. 

Ook wordt meestal een zogenaamde bloeddrukband om het bovenbeen aangelegd om tijdens de operatie bloedvaten in het been tijdelijk dicht te drukken. Op die manier kan het operatieteam de operatie goed uitvoeren zonder hinder van veel bloedverlies. Zodra de verdoving goed is ingewerkt, start de orthopedisch chirurg samen met het operatieteam met de operatie.

Na de operatie

Zodra de operatie achter de rug is, wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Daar werken gespecialiseerde verpleegkundigen, zij houden u zorgvuldig in de gaten. Met behulp van de bewakingsapparatuur worden uw lichaamsfuncties zoals ademhaling, polsslag en bloeddruk gecontroleerd.  

Bent u weer wakker en is uw algemene conditie stabiel, dan wordt u terug gebracht naar de verpleegafdeling. Daar volgt het verdere herstel. Een verpleegkundige controleert opnieuw uw lichaamsfuncties en geeft pijnstillers indien u last heeft van wondpijn na de operatie.  Gedurende de dag die volgt herstelt u van de operatie en de verdoving. Als alles verloopt volgens plan kunt u meestal dezelfde dag en soms na één of twee overnachtingen in het ziekenhuis al weer naar huis. 

Wat is de werkwijze rondom een controle-afspraak? (lees meer)