Laatste tweets
Hamerteen, klauwteen of ruiterteen


Wat is een hamerteen, klauwteen of ruiterteen?

Een hamerteen en een klauwteen zijn twee termen die vaak door elkaar Hamerteenworden gebruikt. In feite zijn het twee verschillende afwijkingen van de stand van één of meerdere kleine tenen (zie afbeelding). Bij een hamerteen is het gewrichtje tussen het eerste (basis-) kootje en tweede (middelste) kootje gebogen. Een klauwteen heeft daarbij nog een overstrekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste basiskootje. Bij een ruiterteen staat de teen daarnaast ook scheef richting de naastgelegen tenen. De standsafwijking kan dermate zijn dat de teen zelfs over of onder de naastgelegen teen gaat zitten.

Oorzaken hamerteen, klauwteen of ruiterteen
Klauwteen
Een hamerteen of een klauwteen komt vaak voor. De standsafwijking ontstaat door een combinatie van oorzaken. Meestal is er een evenwicht tussen verschillende spieren en pezen die de tenen bewegen (ze noemen dat buigers en strekkers van de tenen). Als dit evenwicht in de besturing verstoord wordt, kan een standsafwijking ontstaan. De verstoring ontstaat doordat de functie van de kleine voetspiertjes verandert. Dat kan komen door verschillende oorzaken zoals een oudere leeftijd, diabetes, reuma of letsel na een ongeval.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is scheefstand van de grote teen (zogenaamde hallux valgus). Doordat de grote teen niet goed functioneert, raakt de tweede teen overbelast waardoor het evenwicht wordt verstoord en een standsafwijking ontstaat.

Klachten en symptomen hamerteen, klauwteen of ruiterteen

Veel mensen met een hamerteen of klauwteen hebben weinig of geen last. Vaak is de standsafwijking dan nog soepel. Een operatie is dan niet automatisch nodig. Hoewel de afwijking in de loop van de jaren erger kan worden is ook preventief opereren niet nodig. Een operatie blijft later altijd mogelijk op een moment wanneer er wel klachten ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer de standsafwijking niet meer soepel is maar stugger en stijver wordt. Zulke tenen geven meestal klachten.

Door het herhaaldelijk wrijven van de teen tegen de schoen ontstaat meestal op het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje een eeltplek (ook wel bekend als likdoorn of eksteroog). Dit kan heel pijnlijk zijn en hinder geven bij het dragen van schoenen.

Bij een stugge hamerteen of klauwteen kan ook een eeltplek ontstaan op het topje van de teen. Net als onder de bal van de voet doordat de kromstand van de teen het kopje van het middenvoetsbeentje naar beneden drukt en daarmee abnormaal veel druk veroorzaakt. 

Door overbelasting kan dit gepaard gaan met ontsteking en pijn in het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje en eerste kootje. Het kapsel van dit gewricht raakt dan slap en uitgerekt, waarna de teen in dit gewricht zelf geleidelijk uit de kom kan raken. Hierdoor ontstaat vaak een ruiterteen. Zodoende kan er dus pijn ontstaan aan zowel de top van de teen, de bovenkant van de teen als ook aan de onderkant van de voorvoet.

Wat is de behandeling van een hamerteen, klauwteen of ruiterteen? (lees meer)

Nieuwsgierig naar andere ziektebeelden?
(lees meer)