Laatste tweets
Kijkoperatie aan de enkel (Artroscopie)


Wanneer wordt een kijkoperatie van de enkel uitgevoerd?

Een kijkoperatie wordt vaak toegepast bij kraakbeenletsel of bij beknelling in de enkel. Maar wat zijn dit voor aandoeningen en welke behandelingen zijn mogelijk?

Lokaal kraakbeenletsel

Het enkelgewricht is bedekt met gewrichtskraakbeen. Kraakbeen is glad en Osteochondraal letsel enkelveerkrachtig, het moet ervoor zorgen dat gewrichten soepel bewegen. Bij belasting van de enkel vangt het kraakbeen ook de eerste klappen op.

Een lokaal kraakbeenletsel kan ontstaan na bijvoorbeeld een enkelletsel zoals het omzwikken van de enkel. De tijd tussen het moment van het letsel en het ontstaan van klachten is lang, meer dan een jaar is niet ongebruikelijk. De enkel doet pijn, voelt instabiel en kan ook opzwellen. Soms kan het ook gebeuren dat de enkel ‘op slot schiet’, het voelt dan alsof de enkel niet meer kan bewegen. Dan is er sprake van een los stukje kraakbeen in het gewricht.

Beknelling in de enkelImpingement enkel

Aan de voor- en achterzijde van de enkel kan ook beknelling voorkomen (ook wel impingement genoemd). Dit veroorzaakt pijn als de voet naar boven of beneden bewogen wordt. De enkel wordt dan beperkt in beweging en het kapsel aan de voor- of achterkant van de enkel zit bekneld. De beknelling aan de voorzijde wordt ook wel “voetballers-enkel”  genoemd en ontstaat als de enkel vaak is omgezwikt.

Wat is de behandeling van een lokaal kraakbeenletsel of van een beknelling in de enkel? (lees meer)

Nieuwsgierig naar andere ziektebeeldenl? (lees meer)