Laatste tweets
Scheve grote teen (Hallux valgus)


Wat is een scheve grote teen (hallux valgus)?

Een hallux valgus is een voetafwijking met een scheefstand van de grote teen. Een Scheve grote teen (Hallux valgus)scheve grote teen komt veel voor. Naar schatting bij tien procent van de Nederlandse bevolking en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Door de scheefstand steekt het middenvoetsbeentje steeds meer aan de binnenkant uit. Daardoor ontstaat een opgezette, pijnlijke knobbel, ook wel ‘knok’ of  ‘bunion’ genoemd (zie figuur). De huid die er overheen zit, kan dik, rood en gevoelig worden door irritatie van de onderhuidse slijmbeurs.

Oorzaak scheve grote teen (hallux valgus)

Hoe een hallux valgus precies ontstaat is onduidelijk. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Zo kan erfelijkheid meespelen. Soms zit een scheve grote teen in de familie en dan komt het al op relatief jonge leeftijd voor.

Andere belangrijke boosdoeners zijn te nauwe, veelal puntige schoenen, of schoenen met hoge hakken. Maar ook het slapper worden van gewrichtkapsel door het ouder worden kan meespelen. Net als het naar binnen kantelen van de voet tijdens het lopen. Door de scheefstand vermindert de steun van de grote teen en wikkelt de voet over de binnenzijde af. Dat versterkt weer de scheefstand van de grote teen.

Klachten en symptomen van een scheve grote teen (hallux valgus)

De klachten zijn meestal pijn en irritatie aan de knok, vooral tijdens het dragen van strakzittende schoenen. Door de standsafwijking kan het ook lastig zijn om de juiste schoenen te vinden. Naast een pijnlijke knok kan ook de hele voorvoet pijn doen. Dat komt doordat door de standsafwijking van de grote teen de voet minder goed wordt afgewikkeld met als gevolg overbelasting van andere tenen. Daardoor kan ook weer een hamer- of klauwteen ontstaan.

Wat is de behandeling van een scheve grote teen (hallux valgus)? (lees meer)

Nieuwsgierig naar andere ziektebeelden? (lees meer)