Laatste tweets
Slijtage enkel (Artrose)


Wat is een slijtage van de enkel (artrose)?

Het enkelgewricht (zogenaamd bovenste spronggewricht), bestaat uit drie botdelen:Enkel normaal kuitbeen, scheenbeen en sprongbeen. Elk botdeel is bekleed met een laag kraakbeen dat zorgt voor het soepel bewegen van het gewricht. Het gladde oppervlak wordt dun en onregelmatig of verdwijnt in zijn geheel Bij artrose is sprake van overmatige slijtage van het kraakbeen in het gewricht.

Doordat het kraakbeen in het gewricht verdwijnt, ontstaat er overbelasting van het onderliggende bot. Overbelasting veroorzaakt aan de rand van het gewricht vaak botaangroei. Door de slijtage van het gewricht kan het gewricht dik, rood en gevoelig worden. Daarnaast beweegt het gewricht steeds minder soepel zowel door de artrose in het gewricht zelf als ook door de botaangroei aan de rand van het gewricht.

Oorzaak slijtage van de enkel (artrose)

Artrose van de enkel komt regelmatig voor. Net als bij andere vormen van artrose zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Slijtage van het gewricht kan een ouderdoms-verschijnsel zijn, maar ook andere factoren zijn van belang. Aantasting van het gewricht kan het gevolg zijn van een ongeval, waarbij bijvoorbeeld een breuk in het gewricht ontstond. Ook kleine beschadigingen door regelmatig verzwikken kunnen een rol spelen. En een ontsteking van het gewricht zoals bij reuma of jicht, draagt bij aan het ontstaan van artrose van de enkel. 

Klachten en symptomen van slijtage van de enkel (artrose)

Door de slijtage van het gewricht zelf ontstaat vaak een irritatie van Enkel slijtage (Artrose)het slijmvlies van het gewricht waardoor er extra gewrichtsvocht ontstaat. Hierdoor raakt het gewricht opgezwollen. Verder ontstaat er door de slijtage een bewegingsbeperking en wordt het enkelgewricht stijf. De stijfheid is veelal het ergst ’s ochtends bij het opstarten of bij het weer  beginnen van bewegen na langere rust. Dit noemt men startstijfheid. Daarnaast kan pijn vooral gedurende de nacht optreden. 

Doordat het gewricht steeds minder soepel beweegt, kan dit resulteren in een pijnlijke afwikkeling van de voet tijdens het lopen. De pijn wordt erger als het gewricht meer wordt belast. Naast een pijnlijke enkel kan ook pijn ontstaan in de hele voorvoet. Dit wordt veroorzaakt doordat de afwijking van de enkel resulteert in een minder optimale afwikkeling van de voet.

Wat is de behandeling van slijtage van de enkel (artrose)? (lees meer)

Nieuwsgierig naar andere ziektebeelden? (lees meer)