Laatste tweets
Stijve grote teen (Hallux rigidus)


Wat is een stijve grote teen (hallux rigidus)?

Een stijve grote teen komt regelmatig voor. Het is een voetafwijking waarbij hetStijve grote teen (Hallux rigidus) kraakbeen in het gewricht verdwijnt waardoor het onderliggende bot wordt overbelast. Dit is het gevolg van slijtage van het gewricht van de grote teen, ook wel bekend als artrose.

De overbelasting veroorzaakt aan de rand van het gewricht botaangroei, zogenaamde osteofyten (zie figuur). De huid die over deze botaangroei zit, kan dik, rood en gevoelig worden. Daarnaast beweegt het gewricht steeds minder soepel zowel door de artrose in het gewricht als ook door de botaangroei aan de rand van het gewricht.

Oorzaken stijve grote teen (hallux rigidus)

Net als bij andere vormen van artrose is er niet één enkele oorzaak voor het ontstaan van een stijve grote teen. Slijtage van het gewricht kan komen doordat u ouder wordt maar andere factoren zijn ook van belang.

Zo kan het gewricht ook aangetast worden door de gevolgen van een ongeval waarbij bijvoorbeeld een breuk in het gewricht is ontstaan. Maar ook kleine beschadigingen van het kraakbeen (bijvoorbeeld door trappen bij voetbal) spelen een rol. Daardoor ontstaat abnormale wrijving op het kraakbeen wat weer kan leiden tot overbelasting. Ook gewrichtsontsteking zoals voorkomt bij reuma of jicht kan leiden tot artrose aan het gewricht van de grote teen.

Klachten en symptomen van een stijve grote teen (hallux rigidus)

Klachten die veel voorkomen bij een stijve grote teen zijn meestal pijn, zwelling, en/of stijfheid. Zo kan er pijn zijn rondom de botaangroei, vooral tijdens het dragen van strakke schoenen. Hierdoor kan het uitzoeken van de juiste schoenen ook lastig zijn.

Door de slijtage van het gewricht ontstaat vaak een irritatie van het slijmvlies van het gewricht. Daardoor ontstaat er extra gewrichtsvocht en raakt het gewricht opgezwollen. Slijtage leidt vaak ook tot bewegingsbeperking, het gewricht van de teen wordt dan stijf. De stijfheid is meestal het ergst in de ochtend bij het opstarten. Of bij het weer beginnen aan beweging na langere rust. Dat noemen we startstijfheid.

Als het gewricht steeds minder soepel beweegt, kan dit leiden tot een pijnlijke afwikkeling van de voet tijdens het lopen. De pijn wordt erger als het gewricht meer wordt belast. Naast een pijnlijke grote teen kan er ook pijn ontstaan in de hele voorvoet. Dat komt doordat de voet meer over de buitenkant van de voet worddt afgewikkeld met als gevolg overbelasting van andere tenen. Daardoor kan ook weer een hamer- of klauwteen ontstaan.

Wat is de behandeling van een stijve grote teen (hallux rigidus)? (lees meer)

Nieuwsgierig naar andere ziektebeelden? (lees meer)