Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Pijnlijke bult binnenzijde voet (os naviculare accessorius)

Wat is een os naviculare accessorius?
Aan de binnenzijde van de voet kan soms een extra botkern zijn aangelgd. Deze extra botkern wordt os naviculare accessorius genoemd. Deze botkern zit in de aanhechting van de achterste scheenbeenpees en heeft verbinding met een van de voetwortelbeentjes. Wanneer irritatie ontstaat ter plaatste van de aanhechting van de pees of de verbinding met het voetwortelbeentje kunnen klachten ontstaan.  

Pijnlijke bult binnenzijde voet (os naviculare accessorius

Wat zijn de klachten en symptomen?
De belangrijkste klacht van een pijnlijke os naviculare accessorius is pijn ter plaatste van de bult. Dit is rondom de botkern ter plaatse van de aanhechting van de pees en de verbinding met de voetwortel. De klachten nemen vaak toe als de voet zwaarder of langduriger wordt belast. Uiteindelijk kan dit leiden tot een pijnlijke gestoorde afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Verder kan het dragen van dichte schoenen als oncomfortabel worden ervaren.

Pijnlijke bult binnenzijde voet (os naviculare asseccorius)

Wat is de oorzaak van een naviculare accessorius?
Wanneer er een te grote druk op het os naviculare accessorius komt, kunnen beschadigingen onstaan van de peesaanhechting of van de verbinding met de voetwortel. Het gevolg is een irritatie van de aanhechting. Een te grote druk kan komen door overgewicht, overbelasting of trauma. Dit wordt gezien bij mensen met een lopend of staand beroep of bij bepaalde sporten. Wanneer er klachten zijn is er regelmatig ook sprake van een platvoet. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een os naviculare accessorius?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Belangrijk is het verminderen van de belasting. Eventueel zelfs met een tijdelijk onderbeensgips. Daarnaast kunnen tabletten worden gegeven met pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Verder kan het zinvol zijn om de voet te ondersteunen met een steunzool of een schoen met vooral steun aan de binnenzijde. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.

Welke operatie is mogelijk?
Wanneer toch klachten blijven bestaan zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van de grootte van het os naviculare accessorius en de mate van doorzakkan van de voet. Operaties die veelvuldig worden verricht zijn het verwijderen van de botkern met indien nodig opnieuw vastzetten van de peesaanhechting aan de voetwortel. Na de operatie bestaat de behandeling uit een onderbeensgips waardoor de pees en de achtervoet kunnen genezen. Hierdoor wordt de voet weer goed belastbaar. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen