Wat is een ruiterteen?
Wanneer één van de tenen een overliggende stand vertoond is sprake van een ruiterteen. Door de standafwijking ligt de teen op of over de teen ernaast. Hoewel in de volksmond vaak hamerteen genoemd, zijn er verschillen tussen beide standafwijkingen. Door de standafijking steekt de teen naar boven uit. Dit veroorzaakt vaak pijnklachten wanneer schoenen gedragen worden.
Wat zijn de klachten en symptomen?
Meestal gaat het om het gewricht van de teen naast de grote teen. De belangrijkste klachten zijn pijn en zwelling. Hierdoor is belasten van de voet lastig en is de afwikkeling gestoord. Wanneer de klachten langer bestaan, raakt het gewrichtkapsel uitgerekt en gaat de teen scheef en krom staan. Uiteindelijk gaat de teen over de naastgelegen teen heen. Dan ontstaan schoenproblemen omdat er in de schoen te weinig ruimte is voor de tenen die over elkaar zitten.
Wat is de oorzaak van een ruiterteen?
Een ruiterteen ontstaat meestal bij de teen naast de grote teen. Het wordt veroorzaakt doordat het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de teen instabiel wordt. Dit treedt op wanneer de druk op het gewricht te groot geworden is zoals wordt gezien bij een platvoet of scheve grote teen. Een instabiel gewricht kan de beide botdelen niet in de juiste stand houden. De gewrichtsbanden rekken uit waardoor de teen langzaam steeds verder scheef en omhoog gaat staat. Uiteindelijk gaat de teen over de naastgelegen teen heen.
Behandeling
Wat is de behandeling van een ruiterteen?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Enkele opties zijn het dragen van ruimer zittende schoenen of een steunzool. Soms is het dragen van een zogenaamde teenorthese zinvol. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.
Welke operatie is mogelijk?
Bij een ruiterteen zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van onder andere de mate van scheefstand. Eén van de operaties die veelvuldig wordt verricht is het verwijderen van een gedeelte van het gewricht tussen twee teenkootjes. Hierdoor kan de teen weer recht gemaakt worden. Aanvullend is het nodig het instabiele gewricht weer in de juiste positie te brengen. Nadat de stand verbeterd is, is het regelmatig nodig deze tijdelijk te stabiliseren met een metalen pinnetje. Vaak is het nodig om naast de ruiterteen ook bijvoorbeeld de scheefstand van de grote teen te corrigeren.
Last van uw voet of enkel?
En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?
Orthopedisch chirurg
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen