Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Kraakbeenletsel enkel (osteochondraal lesie)

Wat is een osteochondraal lesie?
Een lokaal kraakbeenletsel wordt osteochondraal lesie genoemd. Normaal kraakbeen is glad en veerkrachtig en prima in staat belasting op te vangen. Echter door een trauma kan een lokale beschadiging van het kraakbeen ontstaan. In het enkelgewricht zit deze kraakbeen beschadiging meestal op het sprongbeen. Dit stukje kraakbeen kan deels of volledig los komen te zitten van het onderliggende bot. Hierdoor heeft dat gedeelte niet meer zijn functie als schokdemping en kan klachten geven. Uitiendelijk kan dit resulteren in een beschadiging van het onderliggende bot. 

Kraakbeen letsel enkel (osteochondraal lesie)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De belangrijkste klacht is vaak diepe enkelpijn. Dat wil zeggen pijn inwendig in de enkel waarbij het vaak niet lukt om op de zere plek te drukken. Hierbij is het gewricht wisselend gezwollen. Soms ervaren mensen een gevoel van blokkade van het gewricht omdat er een stukje van het kraakbeen loszit of rondzweeft. Hierdoor kan vervolgens een gevoel van onzekerheid of instabiliteit ontstaan. Bepaalde activiteiten in het dagelijks leven of bepaalde sporten kunnen hierdoor lastig zijn. 

 

Wat is de oorzaak van een osteochondraal lesie?
Een kraakbeenletsel van de enkel wordt vaak veroorzaakt door een eerder trauma zoals het omzwikken van de enkel. De tijd tussen het moment van het letsel en het ontstaan van klachten is vaak lang. Meer dan een jaar is niet ongebruikelijk. Soms kan het ook veroorzaakt worden door een doorbloedingsstoornis van het direct onder het kraakbeen gelegen bot. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een osteochondraal lesie?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Enkele opties zijn gedoseerde rust of pijnstillers. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.  

Welke operatie is mogelijk?
Bij een osteochondraal lesie wordt een kijkoperatie (arthroscopie) van de enkel verricht. Met twee kleine incisies aan de voorzijde van de enkel worden een camera en hulpinstrumenten ingebracht. Het losse of beschadigd stukje kraakbeen wordt verwijderd. Indien nodig wordt in het onderliggende bot kleine gaatjes gemaakt. Deze procedure wordt microfracturing genoemd. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd om nieuw litteken kraakbeen aan te maken. Het litteken kraakbeen zal het defect opvullen. Ondanks dat de kwaliteit van dit weefsel nooit zo goed is als  dat van het oorspronkelijk kraakbeen zullen de klachten verminderen. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Arthroscopie enkel (arthroscopie)

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen