Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Pijnlijke achillespees (tendinopathie achillespees)

Wat is een tendinopathie achillespees?
De achillespees begint bij de kuitspier aan de achterzijde van het onderbeen en eindigt bij de aanhechting op het hielbeen. De functie van de pees is het naar beneden bewegen van de voet. De pees is belangrijk bij het afzetten van de voet en het op de tenen staan. Bij een tendinopathie is sprake van irritatie, ontsteking of verdikking van de pees of de peesschede. En soms ontstaat in de pees een gedeeltelijke of volledige scheur.  

Pijnlijke achillespees (tendinopathie achillespees)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De belangrijkste klacht van een pijnlijke achillespees is pijn over het verloop van de pees. De pijn kan zitten in het middengedeelte van de pees of meer bij de aanhechting aan het hielbeen. Regelmatig gaat dit ook gepaard met zwelling van de pees, de peesschede of de aanhechting. De klachten nemen vaak toe als de voet zwaarder of langduriger wordt belast. Uiteindelijk kan dit leiden tot een pijnlijke gestoorde afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Wanneer de klachten langer bestaan kan de pees zijn functie verliezen. 

Pijnlijke achillespees (tendinopathie achillespees)

Wat is de oorzaak van een tendinopathie achillespees?
Net als bij andere peesklachten zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Ten eerste is natuurlijke veroudering van de pees van belang. Hoe hoger de leeftijd hoe groter kans op peesklachten. Ook andere factoren zijn spelen mee zoals overgewicht of overbelasting. Hoe zwaarder en fanatieker de pees belast wordt hoe groter de kans op peesproblemen. Het herhaaldelijk wandelen of sporten kan bijvoorbeeld de klachten veroorzaken. Ook een duidelijke toename van de belasting in vrij korte tijd kan peesklachten uitlokken. Tot slot wordt de pees extra belast bij een te korte kuitspier waardoor de klachten verder kunnen toenemen. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een tendinopathie achillespees?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Belangrijk is het verminderen van de belasting. Het is daarom raadzaam bepaalde activiteiten te verminderen. Aanvullend kan soms een hielverhogende inlegzool gedragen worden. Verder is het meestal zinvol om de kuitspier te rekken, overdag met oefeningen en 's nachts met een nachtspalk. Bij hardnekkige klachten kan shockwave therapie overwogen worden. Uiteindelijk geneest de pees meestal vanzelf waarna klachten verminderen. Helaas kan dit soms wel lang duren; 1 of 2 jaar is geen uitzondering. 

Welke operatie is mogelijk?
Wanneer de klachten echter onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van de ernst van de afwijking aan de pees en de mate van een te korte kuitspier. Operaties die worden verricht zijn het schoonmaken van de peesaanhechting, het strippen van de pees en een kuitspier verlenging. Een behoorlijk deel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen