Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Pijnlijke bult onder nagel (subunguale exostose)

Wat is een subunguale exostose?
Extra botaangroei onder de nagel wordt een subunguale exostose genoemd. In de voet ontstaat deze botaangroei meestal op het laatste teenkootje van de grote teen. De aangroei veroorzaakt een pijnlijke bult onder de nagel waardoor vervolgens een misvorming van de nagel kan ontstaan.  

Pijnlijke bult onder nagel (subunguale exostose)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De belangrijkste klachten van een subunguale exostose zijn pijn en misvorming van de nagel. Door de botaangroei van het laatste teenkootje ontstaat een pijnlijke bult onder de nagel. Deze bult groeit meestal langzaam gedurende weken tot maanden. Omdat de bult direct onder het nagelbed zit leidt dit vaak tot een groeistoornis van de nagel waardoor uiteindelijk een misvorming van de nagel kan optreden.

Pijnlijke bult onder nagel (subunguale exostose)

Wat is de oorzaak van een subunguale exostose?
De exacte oorzaak is niet precies bekend. Gedacht wordt dat herhaaldelijke kleine trauma's van de teen een rol spelen in het ontstaan van extra botaangroei onder de nagel. Voorbeelden van kleine trauma's zijn het stoten van de grote teen of wanneer iemand anders op deze teen gaat staan.  

Behandeling

Wat is de behandeling van een subunguale exostose?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Indien mogelijk wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Een optie is het dragen van een ruimer zittende schoen. Echter vaak zal een operatie nodig zijn.

Welke operatie is mogelijk?
De operatie die veelvuldig wordt verricht bij een subunguale exostose is het verwijderen van de botaangroei van het laatste teenkootje. Hierbij wordt eerst de nagel in zijn geheel verwijderd. Vervolgens wordt het nagelbed geopend zodat hieronder de botaangroei weggehaald kan worden. Na de operatie bestaat de behandeling uit een verbandschoen. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen