Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Stijve grote teen (hallux rigidus)

Wat is een hallux rigidus?
Een stijve grote teen wordt hallux rigidus genoemd. Dit ontstaat door artrose in het gewricht van de grote teen. Bij artrose is sprake van overmatige slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Het kraakbeen wordt dunner en onregelmatig. Bij forse artrose is het kraakbeen zelfs verdwenen en komt het onderliggende bot bloot te liggen. Wanneer het bot wordt overbelast ontstaat aan de rand van het gewricht soms botaangroei. Deze botaangroei wordt osteofyt genoemd. Dit veroorzaakt een bult op de grote teen. Hierdoor raakt het gewricht geïrriteerd en wordt dan dik, rood en vaak pijnlijk. Uiteindelijk beweegt het gewricht door de artrose minder soepel en wordt het stijf. 

Stijve grote teen (hallux rigidus)

Wat zijn de klachten en symptomen?
Klachten die veel voorkomen zijn pijn, zwelling en stijfheid. Zo kan de botaangroei pijnlijk zijn. Vooral tijdens het dragen van strakker zittende schoenen. Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste schoenen te vinden. Door de overmatige slijtage wordt het gewricht van de grote teen stijf. De stijfheid en de pijn zijn veelal het ergst bij het opstarten in de ochtend of bij het weer beginnen met bewegen na even te hebben gezeten. Ook neemt de pijn vaak toe als het gewricht zwaarder of langduriger wordt belast. Bij forse artrose kan de pijn zelfs ook gedurende de nacht optreden. Als het gewricht steeds minder soepel beweegt, kan dit leiden tot een pijnlijke gestoorde afwikkeling van de voet tijdens het lopen.

Hallux rigidus

Wat zijn de oorzaken hallux rigidus?
Artrose van de grote teen komt regelmatig voor. Net als bij andere vormen van artrose zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Ten eerste zorgt een erfelijke aanleg voor overmatige slijtage. Daarnaast is de ontwikkeling van artrose een ouderdomsverschijnsel. Hoe hoger de leeftijd hoe groter de kans op artrose. Maar ook andere factoren zijn van belang. Een beschadigd gewricht kan leiden tot snellere ontwikkeling van artrose. Dit treedt bijvoorbeeld op na een ongeval met een botbreuk of na een kneuzing van de grote teen. Overigens kan er meerdere jaren zitten tussen het ongeval en de uiteindelijke ontwikkeling van artrose. Tot slot kan een ontsteking van het gewricht bijdragen aan het ontstaan van overmatige slijtage. Dit wordt bijvoorbeeld gezien bij reuma of jicht. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een hallux rigidus?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Een optie is het dragen van een schoen met een stijvere zool met betere afwikkeling. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.

Welke operatie is mogelijk?
Bij een hallux rigidus zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van onder andere de mate van slijtage. De operatie die veelvuldig wordt verricht bij milde artrose is het schoonmaken van het gewricht. Indien sprake is van forse artrose wordt het gewricht juist vastgezet. Dit vastzetten wordt een artrodese genoemd. Hierbij worden de restanten van het versleten kraakbeen verwijderd. Vervolgens wordt het gewricht in de juiste stand vastgezet, vaak met een tweetal schroeven. Na de operatie bestaat de behandeling uit een gipsschoen zodat beide botdelen aan elkaar kunnen vastgroeien. Hierdoor zal het gewricht van de grote teen niet meer kunnen bewegen, maar zal ook de pijn verdwijnen. Daarnaast is de voet weer goed belastbaar wat vaak ten gunste komt aan de mobiliteit. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Vastzetten grote teen (artrodese hallux)

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen