Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Stugge verbinding achtervoet (tarsale coalitie)

Wat is een tarsale coalitie?
Wanneer twee voetwortelbeentjes gedeeltelijk of geheel aan elkaar gegroeid zijn tot één botstuk wordt van een tarsale coalitie gesproken. De verbinding bestaat uit bot, kraakbeen en/of bindweefsel. Tarsale coalities worden meestal gezien in de achtervoet tussen het hielbeen en het scheepsvormige beentje of tussen het hielbeen en het sprongbeen. Door de verbinding vermindert de beweeglijkheid en ontstaat een stijvere achtervoet. Een tarsale coalitie wordt regelmatig gevonden bij een platvoet. 

Stugge verbinding achtervoet (tarsale coalitie)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De belangrijkste klachten van een tarsale coalitie zijn diepe pijn in de achtervoet. De pijn kan zitten aan de buiten- of binnenzijde van de achtervoet afhankelijk tussen welke voetwortelbeentjes de verbinding zit. Regelmatig gaat dit ook gepaard met stijfheid van de achtervoet. De klachten nemen vaak toe als de voet zwaarder of langduriger wordt belast. Uiteindelijk kan dit leiden tot een pijnlijke gestoorde afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Soms kunnen klachten leiden tot het omzwikken van de enkel. 

 

Wat is de oorzaak van een tarsale coalitie?
Een tarsale coalitie is meestal een aangeboren afwijking. Bij de geboorte is dan het gewricht tussen twee voetwortelbeentjes niet goed aangelegd. Door groei ontwikkelt de coalitie zich in de loop van de jaren daarna. Meestal is de coalitie voltooid vanaf het midden van de puberteit. Klachten ontstaan meestal in de jaren daarna. Dit komt door toename van de belasting van de coalitie en door toename van de overbelasting van de omringende gewrichten in de voetwortel. Wanneer de klachten ontstaan later dan op jongvolwassen leeftijd komt dat meestal door een trauma van een al aanwezige coalitie die tot dan toe zonder klachten was. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een tarsale coalitie?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Belangrijk is het verminderen van de belasting van de voetwortel. Het is daarom raadzaam bepaalde activiteiten te verminderen. Aanvullend kan een steunzool gedragen worden en een schoen met goede hielomsluiting. Bij hardnekkige klachten kan een injectie met pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie overwogen worden. Wanneer de klachten echter onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.

Welke operatie is mogelijk?
Bij een tarsale coalitie van de voetwortel zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van onder andere de ernst van de verbinding. De operatie die veelvuldig wordt verricht is het verwijderen van de coalitie. Wanneer de operatie nog op jonge leeftijd wordt verricht is de kans het grootst dat de pijnklachten in voldoende mate verminderen. Wanneer er sprake is van een grote coalitie of wanneer de coaltie pas op latere leeftijd wordt ontdekt wordt meestel één of meerdere gewrichten van de achtervoet vastgezet. Dit vastzetten wordt een artrodese genoemd. Hierdoor zal het gewricht niet meer kunnen bewegen, maar zal ook de pijn verdwijnen. Daarnaast is de voet weer goed belastbaar wat vaak ten gunste komt aan de mobiliteit. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen