Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Pijnlijke bult kleine teen (bunionette)

Wat is een bunionette?
Een bunionette is voetafwijking met een knobbel aan de buitenzijde van de voorvoet. Vaak in combinatie met een scheefstand van de kleinste teen. Door de scheefstand steekt het buitenste middenvoetsbeentje steeds meer uit aan zijkant van de voet. Hierdoor ontstaat een opgezette, pijnlijke knobbel, ook wel bunionnette genoemd. 

Pijnlijke bult kleine teen (bunionette)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De klachten zijn meestal pijn en irritatie aan de bunionette. En dan vooral wanneer een schoen hier tegen aan drukt. Het kan daarom lastig zijn om de juiste schoenen te vinden. Naast dat de bunionette pijnlijk is, wordt de scheefstand ook vaak als ontsierend ervaren.

Pijnlijke bult kleine teen (Bunionette)

Wat is de oorzaak van een bunionette?
Meerdere factoren spelen een rol bij het ontstaan van een bunionette. Ten eerste zorgt een erfelijke aanleg voor de scheefstand van de teen waardoor een knobbel ontstaat aan de zijkant van de voorvoet. Daarnaast speelt druk op de zijkant van de voet een rol zoals bij het dragen van te smalle schoenen.

Behandeling

Wat is de behandeling van een bunionette?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Enkele opties zijn het dragen van brede schoenen of een steunzool. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.    

Welke operatie is mogelijk?
Bij een bunionette zijn verschillende operaties mogelijk. Eén van de operaties die veelvuldig wordt verricht is het verwijderen van de uitstekende bult aan de buitenzijde van de voet knok in combinatie met het corrigeren van de scheefstand van de teen. Bij dit corrigeren wordt meestal het middenvoets beentje op een bepaalde manier doorgezaagd en op de juiste positie weer vastgezet met een schroefje. Na de operatie bestaat de behandeling uit een verbandschoen waarmee de voet meestal belast mag worden. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen