Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Scheve grote teen (hallux valgus)

Wat is een hallux valgus?
Een hallux valgus is een voetafwijking met een scheefstand van de grote teen. Een scheve grote teen komt veel voor. Door de scheefstand steekt het middenvoetsbeentje steeds meer aan de binnenkant uit. Daardoor ontstaat een opgezette, pijnlijke knobbel, ook wel "knok" of "bunion" genoemd. De huid die er overheen zit, kan dik, rood en gevoelig worden. 

Scheve grote teen (hallux valgus)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De klachten zijn meestal pijn en irritatie aan de knok van de grote teen. En dan vooral wanneer een strakker zittende schoen hier tegen aan drukt. Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste schoenen te vinden. Naast dat de knok van de grote teen pijnlijk is, wordt de scheefstand ook vaak als ontsierend ervaren. Verder kan ook de hele voorvoet pijn doen. Dat komt doordat bij een scheefstand van de grote teen de voet minder goed wordt afgewikkeld met als gevolg overbelasting van andere tenen. 

Scheve grote teen (hallux valgus)

Wat is de oorzaak van een hallux valgus?
Meerdere factoren spelen een rol bij het ontstaan van een hallux valgus. Ten eerste zorgt een erfelijke aanleg voor de scheefstand. Een hallux valgus kan dan ook al op jong volwassen leeftijd ontstaan. Daarnaast speelt het ouder worden een rol. Door ouder worden ontstaat vaak een meer doorgezakte voet en wordt het gewrichtskapsel van de grote teen slapper met als gevolg een scheefstand van de grote teen. Een andere factor die mogelijk een rol speelt zijn te nauwe puntige schoenen, of schoenen met hoge hakken. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een hallux valgus?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Enkele opties zijn het dragen van brede schoenen of een steunzool. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.  

Welke operatie is mogelijk?
Bij een hallux valgus zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van onder andere de mate van scheefstand. Eén van de operaties die veelvuldig wordt verricht is het verwijderen van de knok (bunion) in combinatie met het corrigeren van de scheefstand van de grote teen. Bij dit corrigeren wordt meestal het middenvoets beentje op een bepaalde manier doorgezaagd en op de juiste positie weer vastgezet met een schroefje. Dit heet de Chevron of Scarf techniek. Om een fraaie correctie te krijgen is bij ongeveer de helft van de operaties nodig ook het teenkoootje te corrigeren. Dit heet dan de Akin techniek. Na de operatie bestaat de behandeling uit een verbandschoen waarmee de voet meestal belast mag worden. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

 Hallux valgus correctie

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen