Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Achterste inklemming enkel (posterieure impingement)

Wat is een posterieure impingement?
Een beknelling van weefsel aan de achterzijde van de enkel wordt posterieure impingement genoemd. Vaak is dit een beknelling van verdikte bindweefsel structuren (ook wel ligamenten genoemd) met een extra botkern (ook wel os trigonum genoemd) of met een prominerende botrand aan de achterzijde van het sprongbeen. Dit veroorzaakt irritatie aan de aan de achterzijde waardoor zwelling en pijn ontstaan. Deze klachten nemen toe wanneer de voet maximaal naar beneden bewogen wordt en dus de beknelling toeneemt. Deze beknelling aan de achterzijde wordt ook wel “ballarina's-enkel” of “zwemmers-enkel” genoemd. 

Achterste inklemming (posterieure impingement)

Wat zijn de klachten en symptomen?
Door beknelling aan de achterzijde van de enkel ontstaat irritatie rondom de extra botkern (os trigonum) of de prominerende botrand aan de achterzijde van het sprongbeen. Hierdoor ontstaat lokale zwelling, pijn en soms een vermindering van de beweeglijkheid. Vooral wanneer de voet maximaal naar beneden bewogen wordt. Bepaalde activiteiten in het dagelijks leven of bepaalde sporten kunnen hierdoor lastig zijn. 

Inklemming enkel (impingement)

Wat is de oorzaak van een posterieure impingement?
Een extra botkern (os trigonum) of een prominerende botrand van de achterzijde van het sprongbeen is in aanleg altijd al aanwezig. Echter herhaaldelijke (micro-) trauma kunnen resulteren in een beknelling aan de achterzijde van de enkel. Het kan bijvoorbeeld uiteindelijk ontstaan nadat de enkel een maximale strek beweging heeft gemaakt. Het gevolg is een verdikking van bindweefsel structuren aan de achterzijde van de enkel waardoor het os trigonum of de prominerende botrand bekneld raakt.  

Behandeling

Wat is de behandeling van een posterieure impingement?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Enkele opties zijn het dragen van schoenen met een betere afwikkeling of een injectie in het gewricht met pijnstilling en ontstekingsremmende medicatie. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.  

Welke operatie is mogelijk?
Bij posterieure impingement van de enkel wordt een kijkoperatie (arthroscopie) van de enkel verricht. Met twee kleine incisies aan weerszijde naast de achillespees wordt een camera en hulpinstrumenten ingebracht naar de achterzijde van de enkel. Vervolgens worden verdikte bindweefsel structuren (ligamenten) verwijderd. Ook een eventueel aanwezig extra botkern (os trigonum) of botaangroei aan de achterzijde van het sprongbeen wordt weggehaald zodat er geen beknelling meer is. Hierdoor zal het enkelgewricht weer beter kunnen bewegen en zal de pijn verminderen. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Kijkoperatie enkel (arthroscopie)

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen