Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Pijnlijke voorste scheenbeenpees (tendinopathie tibialis anterior pees)

Wat is een tendinopathie tibialis anterior pees?
De tibialis anterior pees is de voorste scheenbeenpees. De pees begint bij de spier aan de voorzijde van het onderbeen en eindigt bij de aanhechting op het bot aan de binnenzijde van de middenvoet. De functie van de pees is het optillen van de voet en het langzaam laten zakken van de voet wanneer de voet bij het lopen met de hiel op de grond komt. Bij een tendinopathie is sprake van irritatie, ontsteking of verdikking van de pees of de peesschede. En soms ontstaat in de pees een gedeeltelijke of volledige scheur.   

Pijnlijke voorste scheenbeenpees (tendinopathie tibialis anterior pees)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De belangrijkste klacht van een pijnlijke voorste scheenbeenpees is pijn over het verloop van de pees. De pijn kan zitten aan de voorzijde van de enkel tot aan de binnenzijde van de middenvoet ter plaatste van de aanhechtig van de pees aan het bot. Regelmatig gaat dit ook gepaard met zwelling van de pees, de peesschede of de aanhechting. De klachten nemen vaak toe als de voet zwaarder of langduriger wordt belast. Uiteindelijk kan dit leiden tot een pijnlijke gestoorde afwikkeling van de voet tijdens het lopen.

Pijnlijke voorste scheenbeenpees (tendinopathie tibialis anterior pees)

Wat is de oorzaak van een tendinopathie tibialis anterior pees?
Net als bij andere peesklachten zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Ten eerste is natuurlijke veroudering van de pees van belang. Hoe hoger de leeftijd hoe groter kans op peesklachten. Ook andere factoren zijn spelen mee zoals overgewicht of overbelasting. Hoe zwaarder en fanatieker de pees belast wordt hoe groter de kans op peesproblemen. Het herhaaldelijk wandelen of sporten kan bijvoorbeeld de klachten veroorzaken. Ook een duidelijke toename van de belasting in vrij korte tijd kan peesklachten uitlokken.  

Behandeling

Wat is de behandeling van een tendinopathie tibialis anterior pees?
De behandeling van een pijnlijke voorste scheenbeenpees is nagenoeg altijd een behandeling zonder operatie. Belangrijk is het verminderen van de belasting. Eventueel zelfs met een tijdelijk onderbeensgips. Daarnaast kunnen tabletten worden gegeven met pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Verder kan het zinvol zijn om de afwikkeling van de voet te ondersteunen met bijvoorbeeld een aangepaste schoen. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke behandeling meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat.

Welke operatie is mogelijk?
Wanneer toch klachten blijven bestaan is in uitzonderlijke gevallen een operatie nodig. Een operatie die uitgevoerd kan worden is het schoonmaken van de pees of het meer ruimte geven van de pees ter plaatsen van de aanhechting. Hierdoor zullen de klachten verminderen en wordt de voet weer beter belastbaar. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen