Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Platvoet (pes planus)

Wat is een pes planus?
Een platvoet wordt ook wel pes planus genoemd. Hierbij is het lengtegewelf van de middenvoet doorgezakt. Daarnaast is vaak het hielbeen naar binnen gekanteld. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen een soepele milde platvoet en een stugge forse platvoet. 

Platvoet (pes planus)

Wat zijn de klachten en symptomen?
Een platvoet komt regelmatig voor en geeft niet altijd klachten. Echter hoe meer de middenvoet is doorgezakt en hoe meer de achtervoet naar binnen is gekantelt hoe groter de kans op klachten. Klachten zijn dan soms pijn aan de buitenzijde maar meestal pijn aan de binnenzijde. Dit komt onder andere doordat aan de binnenzijde een pees loopt die zwakker wordt en de voet daardoor onvoldoende kan corrigeren. Uiteindelijk kan een pijnlijke peeesontsteking ontstaan of kan de pees zelfs scheuren. Het gevolg is een verminderde kracht bij het afzetten van de voet waardoor een gestoorde afwikkeling kan ontstaan. 

Platvoet (pes planus)

Wat is de oorzaak van een pes planus?
Er zijn meerdere oorzaken waardoor een platvoet ontstaat. Ten eerste zorgt erfelijke aanleg in combinatie met ouder worden voor doorzakken van het lengtegewelf van de voet. Daarnaast spelen andere factoren mee zoals overgewicht, overbelasting of een trauma. Hoe zwaarder de voet belast wordt hoe groter de belasting op de banden rondom de gewrichten. Deze rekken vervolgens uit waardoor de voet kan gaan doorzakken. Wanneer daarnaast de pees aan de binnenzijde van de voet zwakker wordt zal deze het doorzakken van de voet onvoldoende corrigeren. Als de standafwijking vervolgens langer bestaat kan overmatige slijtage ontstaan in de gewrichten van de achtervoet. Door de artrose wordt de voet dan stugger.  

Behandeling

Wat is de behandeling van een pes planus?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Een optie is het dragen van een steunzool of een schoen met vooral steun aan de binnenzijde. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.

Welke operatie is mogelijk?
Bij een pes planus zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van onder andere de mate van de standafwijking en of deze soepel of stug is. De operaties die veelvuldig wordt verricht bij een soepele milde platvoet is een reconstructie. Hierbij wordt de stand van het hielbeen gecorrigeerd en wordt een pees aan de binnenzijde van de voet verplaatst. Indien sprake is van een stugge forse platvoet wordt de achtervoet in de juiste stand vastzet. Dit vastzetten wordt een artrodese genoemd. Na de operatie bestaat de behandeling uit een onderbeensgips zodat de botten van de achtervoet aan elkaar kunnen vastgroeien. Hierdoor zal achtervoet niet meer kunnen bewegen, maar zullen ook de klachten verdwijnen. Daarnaast is de voet weer goed belastbaar wat vaak ten gunste komt aan de mobiliteit. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen