Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Pijnlijke bult bovenzijde voet (osteofyt)

Wat is een osteofyt?
Een pijnlijke bult kan ontstaan op de bovenzijde van de voet. Deze pijnlijke bult is vaak een botaangroei en soms een ganglioncyste en ontstaat doordat zich artrose ontwikkeld in het gewricht van de voet. Bij artrose is sprake van overmatige slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Het kraakbeen wordt dunner en onregelmatig. Het kraakbeen kan zelfs verdwenen waardoor het onderliggende bot bloot komt te liggen. Wanneer het bot wordt overbelast ontstaat aan de rand van het gewricht vaak botaangroei. Deze botaangroei wordt osteofyt genoemd. Wanneer sprake is van een pijnlijke bult maar geen botaangroei aanwezig is, wordt de bult soms veroorzaakt door een ganglioncyste vanuit het gewricht. En ook de ganlioncyste wordt vaak gezien wanneer zich artrose ontwikkeld in het gewricht. 

Pijnlijke bult op de wreef (osteofyt)

Wat zijn de klachten en symptomen?
Klachten die veel voorkomen zijn pijn en zwelling ter plaatse van de botaangroei of de ganglioncyste. Vooral tijdens het dragen van strakker zittende schoenen. Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste schoenen te vinden. Wanneer daarnaast ook sprake is van forse artrose in het gewricht van de voet ontstaat er ook vaak pijn bij het belasten, bij het opstarten in de ochtend of bij het weer beginnen met bewegen na even te hebben gezeten. Vaak neemt de pijn toe als het gewricht zwaarder of langduriger wordt belast. Soms kan de pijn zelfs ook gedurende de nacht optreden. Uiteindelijk kunnen deze klachten leiden tot een pijnlijke gestoorde afwikkeling van de voet tijdens het lopen.

 

Wat is de oorzaak van een osteofyt?
Een osteofyt of ganglioncyste op de wreef komt regelmatig voor doordat artrose van de voet vaak voorkomt. Net als bij andere vormen van artrose zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Ten eerste zorgt een erfelijke aanleg voor overmatige slijtage. Daarnaast is de ontwikkeling van artrose een ouderdomsverschijnsel. Hoe hoger de leeftijd hoe groter de kans op artrose. Maar ook andere factoren zijn van belang. Een beschadigd gewricht kan leiden tot snellere ontwikkeling van artrose. Dit treedt bijvoorbeeld op na een ongeval met een botbreuk of na een kneuzing van de voet. Overigens kan er meerdere jaren zitten tussen het ongeval en de uiteindelijke ontwikkeling van artrose. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een osteofyt?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Een optie is het dragen van een schoen met verbeteren van de wreefsluiting. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.

Welke operatie is mogelijk?
Bij een osteofyt of ganglioncyste op de wreef zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van onder andere de grootte van de pijnlijke bult als ook de mate van slijtage in het gewricht. De operatie die veelvuldig wordt verricht bij een grote bult in combinatie met milde artrose in het gewricht is het verwijderen van de botaangroei of de ganglioncyste. Indien sprake is van een pijnlijke bult in combinatie met forse artrose in het gewricht wordt naast het verwijderen van de bult ook het gewricht zelf vastgezet. Dit vastzetten wordt een artrodese genoemd. Wanneer beide botdelen aan elkaar vastgroeien zal ookde pijn verdwijnen en is de voet weer goed belastbaar. Het meerendeel van de patienten is na deze operaties meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen