Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Hielspoor (fasciopathie plantaris)

Wat is een fasciopathie plantaris?
Onder de voet zit een peesplaat die begint bij het hielbeen en loopt tot aan de voorvoet. Wanneer deze peesplaat bij de aanhechting aan het hielbeen ontstoken of geïrriteerd raakt wordt gesproken van een fasciopathie plantaris. In de volksmond wordt dit een hielspoor genoemd. In feitie is dit niet correct. Een hielspoor is namelijk een botvormig uitsteeksel aan het hielbeen. Dit uitsteeksel zit weliswaar tegen de aanhechting van de peesplaat, maar veroorzaakt zelf geen klachten. 

Hielspoor (fasciopathie plantaris)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De belangrijkste klacht van een fasciopathie plantaris is pijn onder de hiel. Vaak is er ook startpijn in de ochtend en na een tijd stil te hebben gezeten. Door de pijn is belasten van de voet lastig en is de afwikkeling gestoord. De klachten nemen vaak toe bij zwaardere belasting of bij het dragen van schoenen met verminderde demping. 

 

Hielspoor (fasciopathie plantaris)

Wat is de oorzaak van een fasciopathie plantaris?
De peesplaat ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Wanneer er een te grote druk op de peesplaat komt, kunnen beschadigingen van de peesplaat ontstaan. Het gevolg is een ontsteking of irritatie van de aanhechting. Een te grote druk kan komen door overgewicht, overbelasting of trauma. Dit wordt gezien bij mensen met een lopend of staand beroep of bij bepaalde sporten. Wanneer sprake is van een verkorte kuitspier is de kans groter op het ontwikkelen van de klachten. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een fasciopathie plantaris?
De behandeling van fasciopathie plantaris is nagenoeg altijd een behandeling zonder operatie. Belangrijk is het verminderen van de druk onder de hiel bijvoorbeeld door het ondersteunen van het lengtegewelf van de voet middels een steunzool. Ook kan een schoen gedragen worden met een betere demping of een betere afwikkeling. Verder is het meestal zinvol om de kuitspier te rekken, overdag met oefeningen en 's nachts met een nachtspalk. Bij hardnekkige klachten kan shockwave therapie overwogen worden. Uiteindelijk geneest de peesplaat meestal vanzelf waarna klachten verminderen. Helaas kan dit soms wel lang duren; 1 of 2 jaar is geen uitzondering. 

Welke operatie is mogelijk?
Wanneer de klachten echter onvoldoende verminderen kan in uitzonderlijke gevallen een operatie nodig zijn. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van de ernst van de afwijking en de mate van een te korte kuitspier. Een operatie die soms kan worden verricht is een kuitspier verlenging. Een behoordelijk deel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen