Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Pijnlijke voorvoet (metatarsalgie)

Wat is een metatarsalgie?
Pijn onder de voorvoet wordt metatarsalgie genoemd. De pijn zit vaak onder het midden van de voorvoet. Deze wordt veroorzaakt door een toegenomen druk onder de voet. Hierdoor kan er overmatige eeltvorming ontstaan onder de voorvoet. Deze eeltvorming zorgt vervolgens weer voor een extra toename van druk onder de voorvoet waardoor klachten toenemen. 

Pijnlijke voorvoet (metatarsalgie)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De belangrijkste klacht van metatarsalgie is pijn onder het midden van de voorvoet. Soms bestaan de klachten uit een meer brandend of doof gevoel onder de voorvoet. Door de pijn is belasten van de voet lastig en is de afwikkeling gestoord. De klachten nemen vaak toe bij zwaardere belasting of bij het dragen van schoenen met verminderde demping. 

Pijnlijke voorvoet (Metarsalgie)

Wat is de oorzaak van een metatarsalgie?
Metatarsalgie wordt veroorzaakt door een verhoogde druk onder de voorvoet. Deze verhoogde druk ontstaat wanneer de middenvoetsbeentjes relatief te lang zijn. Vaker echter ontstaat de verhoogde druk door een combinatie van andere factoren. Eén van deze factoren is een afwijkende voetbouw zoals een platvoet of een holvoet. Een volgende factor is een standafwijking van de tenen zoals een scheve grote teen of kromme kleine tenen. Door deze standafwijkingen is er een verplaatsing van druk richting het midden van de voorvoet. De druk onder de voorvoet kan ook toenemen bij een stijve grote teen of bij een te korte kuitspier. Beide veroorzaken namelijk een gestoorde afwikkeling van de voet zodat de druk onder de voorvoet verder toeneemt. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een metatarsalgie?
De behandeling van metatarsalgie is nagenoeg altijd een behandeling zonder operatie. Belangrijk is het verdelen van de druk onder de voorvoet. Vaak wordt hiervoor een steunzool gegeven. Ook kan een schoen gedragen worden met een betere demping of een betere afwikkeling. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke behandeling tevreden met het uiteindelijke resultaat.

Welke operatie is mogelijk?
Wanneer toch klachten blijven bestaan is soms een operatie nodig. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van de oorzaak van de verhoogde druk. Eén van de operaties die uitgevoerd kan worden is het verlengen van de kuitspier. Andere operaties zijn het corrigeren van de stand van de grote teen of van de kleine tenen. Door deze correctie zal de druk onder de voet weer beter verdeeld worden. Hierdoor zullen de klachten verminderen en wordt de voet weer beter belastbaar. In uitzonderlijke gevallen is een correctie van één of meerdere middenvoetsbeentje(s) nodig.

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen