Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Holvoet (pes cavus)

Wat is een pes cavus?
Een holvoet wordt ook wel pes cavus genoemd. Hierbij is het lengtegewelf van de middenvoet hoger. Daarnaast is vaak het hielbeen naar buiten gekanteld. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen een soepele milde holvoet en een stugge forse holvoet.

Holvoet (pes cavus)

Wat zijn de klachten en symptomen?
Een holvoet komt regelmatig voor en geeft niet altijd klachten. Echter hoe hoger de middenvoet en hoe meer de achtervoet naar buiten is gekantelt hoe groter de kans op klachten. Klachten zijn dan meestal pijn onder de hiel en onder de voorvoet en soms op de wreef. Dit komt doordat de druk die normaliter onder de voet verdeeld wordt dan op alleen onder de hiel en de voorvoet komt. Doordat een kleiner oppervlakte belast wordt wordt het weefsel zwaarder belast. Wanneer de pees aan de buitenzijde zwakker wordt en de voet onvoldoende kan corrigeren kan  aldaar een pijnlijke peeesontsteking ontstaan. Het gevolg is een verminderde kracht bij het afzetten van de voet waardoor een gestoorde afwikkeling kan ontstaan. 

Holvoet (pes cavus)

Wat is de oorzaak van een pes cavus?
Er zijn meerdere oorzaken voor een holvoet aan te wijzen. Ten eerste zorgt een erfelijke aanleg voor meer of minder ophoging van het lengtegewelf van de middenvoet. Maar ook andere factoren zijn van belang. Bijvoorbeeld het zwakker worden van een pees aan de buitenzijde van de voet. Deze pees corrigeert normaliter de stand, maar wanneer hij zwakker wordt lukt dat niet goed meer. Als de standafwijking langer bestaat kan ook overmatige slijtage oftewel artrose ontstaan. Door deze artrose in bijvoorbeeld de gewrichten van de achtervoet wordt de voet stugger. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een pes cavus?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Een opties is het dragen van een steunzool of een aangepase schoen. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.

Welke operatie is mogelijk?
Bij een pes cavus zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van onder andere de mate van de standafwijking en of deze soepel of stug is. De operaties die veelvuldig wordt verricht bij een soepele milde holvoet is een reconstructie. Hierbij wordt de stand van het hielbeen gecorrigeerd evenals de stand van het eerste middenvoetsbeentje. Indien sprake is van een stugge forse holvoet wordt de achtervoet in de juiste stand vastzet. Dit vastzetten wordt een artrodese genoemd. Na de operatie bestaat de behandeling uit een onderbeensgips zodat de botten van de achtervoet aan elkaar kunnen vastgroeien. Hierdoor zal achtervoet niet meer kunnen bewegen, maar zullen ook de klachten verdwijnen. Daarnaast is de voet weer goed belastbaar wat vaak ten gunste komt aan de mobiliteit. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen