Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Gewrichtsmuis enkel (corpus liberum)

Wat is een corpus liberum?
Een gewrichtsmuis wordt corpus liberum genoemd. Een gewrichtsmuis ontstaat doordat een stukje kraakbeen of stukje bot los komt en in het gewricht zit of rondzweeft. 

Gewrichtsmuis enkel (corpus liberum)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De belangrijkste klacht is inwendige diepe pijn in de enkel vaak met een blokkade gevoel. Zeker wanneer een gewrichtsmuis daadwerkelijk in het gewricht klem komt te zitten zal het gewricht plots blokkeren en zal de pijn plots toenemen. Hierbij is het gewricht vaak wisselend gezwollen. Daarnaast kunnen mensen een gevoel van onzekerheid ervaren omdat de gewrichtsmuis op onverwachte momenten in het gewricht dreigt klem te komen. Bepaalde activiteiten in het dagelijks leven of bepaalde sporten kunnen hierdoor lastig zijn. 

Gewrichtsmuis enkel (corpus liberum)

Wat is de oorzaak van een corpus liberum?
Een gewrichtsmuis van de enkel wordt vaak veroorzaakt door een eerder trauma zoals het omzwikken van de enkel. De tijd tussen het moment van het letsel en het ontstaan van klachten kan lang zijn. Soms kan het ook veroorzaakt worden door een doorbloedingsstoornis van het direct onder het kraakbeen gelegen bot. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een corpus liberum?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Meestal wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Opties zijn het dragen van bredere schoenen met een ondersteunende inlegzool. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.  

Welke operatie is mogelijk?
Meerdere operaties zijn mogelijk. Dit is afhankelijk van onder andere de mate van scheefstand. Een veel gebruikte behandeling is het verwijderen van de knok (bunion) in combinatie met het corrigeren van de scheefstand van de grote teen

Kijkoperatie enkel (arthroscopie)

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen