Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Slijtage achtervoet (artrose voetwortel)

Wat is een artrose voetwortel?
De achtervoet bestaat uit meerdere botten en gewrichten. Elk botdeel is bekleed met een laag kraakbeen dat zorgt voor het soepel bewegen van het gewricht. Bij artrose van de voetwortel is sprake van overmatige slijtage van het kraakbeen in één of meerdere gewrichten van de achtervoet. De laag kraakbeen wordt dunner en onregelmatig. Bij forse artrose is de kraakbeen laag zelfs verdwenen en komt het onderliggende bot bloot te liggen. Hierdoor wordt het bot overbelast en raakt het gewricht geïrriteerd waardoor het dik, rood en vaak pijnlijk kan worden. Door de artrose wordt het gewricht bovendien stijf. Dit kan weer leiden tot een verstoorde afwikkeling van de voet.

Slijtage achtervoet (artrose voetwortel)

Wat zijn de klachten en symptomen?
Door de overmatige slijtage van het gewricht ontstaat vaak een irritatie van het slijmvlies in het gewricht. Hierdoor raakt het gewricht gezwollen en is dan vaak pijnlijk. Verder wordt de achtervoet stijf. De stijfheid en de pijn zijn veelal het ergst bij het opstarten in de ochtend of bij het weer beginnen met bewegen na even te hebben gezeten. Ook neemt de pijn vaak toe als het gewricht zwaarder of langduriger wordt belast. Bij forse artrose kan de pijn zelfs ook gedurende de nacht optreden.

Slijtage achtervoet (artrose voetwortel)

Wat is de oorzaak van een atrose voetwortel?
Artrose van de achtervoet komt regelmatig voor. Net als bij andere vormen van artrose zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Ten eerste zorgt een erfelijke aanleg voor overmatige slijtage. Daarnaast is de ontwikkeling van artrose een ouderdomsverschijnsel. Hoe hoger de leeftijd hoe groter de kans op artrose. Ook andere factoren zijn van belang. Een beschadigd gewricht kan leiden tot snellere ontwikkeling van artrose. Dit treedt bijvoorbeeld op na een ongeval met een botbreuk of na een verzwikking met bandletsel. Overigens kan er meerdere jaren zitten tussen het ongeval en de uiteindelijke ontwikkeling van artrose. Tot slot kan een ontsteking van het gewricht bijdragen aan het ontstaan van overmatige slijtage. Dit wordt bijvoorbeeld gezien bij reuma of jicht. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een artrose voetwortel?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Een optie is het dragen van een schoen met een goede hielomsluiting en met betere afwikkeling. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.

Welke operatie is mogelijk?
Bij artrose van de voetwortel zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van onder andere de mate van slijtage. De operatie die veelvuldig wordt verricht bij forse artrose is het vastzetten van één of meerdere gewrichten van de achtervoet. Dit vastzetten wordt een artrodese genoemd. Hierbij worden de restanten van het versleten kraakbeen verwijderd. Vervolgens wordt het gewricht in de juiste stand vastgezet, vaak met een metalen schroeven. Na de operatie bestaat de behandeling uit een gips zodat beide botdelen aan elkaar kunnen vastgroeien. Hierdoor zal het gewricht niet meer kunnen bewegen, maar zal ook de pijn verdwijnen. Daarnaast is de voet weer goed belastbaar wat vaak ten gunste komt aan de mobiliteit. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Vastzetten achtervoet (artrodese voetwortel)

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen