Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Pijnlijke bult onderzijde voet (Ledderhose)

Wat is een Ledderhose?
Bij de ziekte van Ledderhose vormen zich verdikkingen of knobbels in het bindweefsel onder de voet. Deze goedaardige knobbels worden noduli genoemd, en zitten vaak aan de binnenzijde van het middelste gedeelte van de peesplaat. Uiteindelijk ontstaat een pijnlijke bult onder de voet. Deze wordt vaak pas laat ontdekt doordat de knobbels meestal heel langzaam groeien. De maximale grootte van de bult is vaak niet groter dan 1 à 2 centimeter. Tijdens de groeiperiode ontstaan de meeste klachten. 

Pijnlijke bult onderzijde voet (Ledderhose)

Wat zijn de klachten en symptomen?
Wanneer de knobbels onder de voet groeien en groter worden kunnen deze klachten veroorzaken. Vaak is het pijn ter plaatse van de knobbels. Deze pijn kan toenemen door directe druk op de bult bijvoorbeeld bij een inlegzool. Daarnaast is de pijn veelal het ergst bij het opstarten in de ochtend of bij het weer beginnen met bewegen na even te hebben gezeten. Ook neemt de pijn vaak toe als de voet zwaarder of langduriger wordt belast. Het natuurlijke beloop is over het algemeen gunstig. Wanneer de groei stopt, blijft de bult weliswaar aanwezig, maar verminderen de klachten. 

Pijnlijke bult onderzijde voet (Ledderhose)

Wat is de oorzaak van een Ledderhose?
De knobbels ontstaan doordat bindweefsel onder de voet zich lokaal verdikt en verhard. Wat de oorzaak hiervan is is niet bekend. De aandoening ontstaat meestal op middelbare leeftijd en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Verder is er een relatie met de ziekte van Dupuytren. Bij deze ziekte ontstaan er pijnlijke knobbels in het bindweefsel van de handpalm. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een Ledderhose?
De behandeling van een Ledderhose is nagenoeg altijd een behandeling zonder operatie. Belangrijk is drukverdeling onder de voet zodat de druk ter plaatse van de pijnlijke bult verminderd. Vaak wordt hier een steunzool voor gebruikt met uitdeuking ter plaatste van de bult. Daarnaast kunnen rekoefeningen zinvol zijn van de kuitspier en van de peesplaat onder de voet. Hierbij kan dan een nachtspalk gedragen worden. Met de tijd zal de grootte van de bult niet verminderen, maar zullen de klachten wel verminderen. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke behandeling tevreden met het uiteindelijke resultaat.

Welke operatie is mogelijk?
Wanneer toch klachten blijven bestaan is in uitzonderlijke gevallen een operatie nodig. Hierbij wordt de bult in zijn geheel verwijderd. Dit is echter niet eenvoudig. Het afwijkende weefsel met noduli zit namelijk vaak niet alleen in de peesplaat maar ook in de onderhuidse laag. Het is erg lastig om dit in zijn geheel te verwijderen. Zelfs wanneer het afwijkende weefsel op het oog ruim wordt verwijderd kan een gedeelte achterblijven. De kans is dan groot dat de noduli vervolgens terugkomen. Vaak met zelfs meer klachten dan voor de operatie. Vandaar ook de terughoudendheid voor een operatie welke alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk is. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen