Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Pijnlijke bult hiel (Haglundse exostose)

Wat is een Haglundse exostose?
Een botgedeelte dat uitsteekt aan de achter- en buitenzijde van het hielbeen wordt Haglundse exostose genoemd. Door druk in de schoen ontstaat ter plaatse van het botuitsteeksel irritatie die gepaard gaat met roodheid, zwelling en pijn. Irritatie aan de achillespees veroorzaakt lokaal weefselschade waardoor verkalkingen in de aanhechting kunnen ontstaan. Soms gaat het beeld gepaard met een ontsteking van de oppervlakkige of dieper gelegen slijmbeurs. 

Pijnlijke bult hiel (Haglundse exostose)

Wat zijn de klachten en symptomen?
Kachten die veel voorkomen zijn roodheid van de huid en pijn op de hiel ter plaatse van het botuitsteeksel. Vooral tijdens het dragen van strakker zittende schoenen. Wanneer sprake is van een slijmbeurs ontsteking zal deze opzwellen. Hierdoor nemen de klachten toe. Hetzelfde geldt wanneer sprake is van verkalkingen in de aanhechting van de achillespees. Uiteindelijk kunnen deze klachten leiden tot een pijnlijke gestoorde afwikkeling van de voet tijdens het lopen.

Pijnlijke bult hiel (Haglundse exostose)

Wat is de oorzaak van een Haglundse exostose?
Door druk in de schoen ontstaat ter plaatse van het botuitsteeksel irritatie die gepaard gaat met roodheid, zwelling en pijn. Door wrijving in de schoen raakt de oppervlakkige slijmbeurs ontstoken. De dieper gelegen slijmbeurs raakt ontstoken wanneer deze klem zit tussen de achillespees en het hielbeen. Verkalkingen in de aanhechting van de achillespees ontstaan door lokale weefselschade als gevolg van de irritatie. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een Haglundse exostose?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Belangrijk is het verminderen van de druk en de wrijving op de hiel. Het is daarom raadzaam de hielomsluiting van de schoen te verbeteren. Aanvullend kan soms een hielverhogende inlegzool gedragen worden. Verder is het meestal zinvol om de kuitspier te rekken, overdag met oefeningen en 's nachts met een nachtspalk. Bij hardnekkige klachten kan shockwave therapie of een injectie in de ontstoken slijmbeurs overwogen worden. Wanneer de klachten echter onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.

Welke operatie is mogelijk?
Wanneer toch klachten blijven bestaan zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is onder andere afhankelijk van de aanwezigheid van een slijmbeurs ontsteken en van verkalkingen in de aanhechting van de achillespees. Operaties die worden verricht zijn het verwijderen van het botuitsteeksel, het schoonmaken van de peesaanhechting en het verwijderen van de slijmbeurs. Een behoorlijk deel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen