Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Zenuwbeknelling voorvoet (Mortons neuroom)

Wat is een Mortons neuroom?
In de voorvoet loopt een gevoelszenuw tussen de middenvoetsbeentjes door en splits zich naar de tenen. Hierbij loopt de zenuw onder een bindweefsel structuur (ligament) door. Wanneer deze zenuw bekneld zit onder dit ligament kan deze een verdikking ontwikkelen. Deze zenuwverdikking wordt een Mortons neuroom genoemd. Meestal ontwikkelt het neuroom zich tussen de 3e en 4e teen wanneer geteld wordt vanaf de grote teen. Soms zit het tussen de 2e en 3e teen. 

Zenuwbeknelling voorvoet (Mortons neuroom)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De belangrijkste klacht van een Mortons neuroom in de voet is een vaak pijn. In de voorvoet vaak aan het begin van de 3e en 4e teen met uitstraling naar de tenen zelf. De pijn in de tenen voelt als zenuwpijn, is brandend, stekend of wordt als kramp in de tenen ervaren. Er kan ook een verminderd, dof geveoel zijn in de tenen. Soms lijkt het dat ier iets zit of dat er iets verschiet. Vaak wordt de pijn erger tijdens lopen en belasten, vooral indien er smalle schoenen of hoge hakken gedragen worden.

Zenuwbeknelling voorvoet (Mortons neuroom)

Wat is de oorzaak van een Mortons neuroom?
Een zenuwverdikking in de voorvoet kan ontstaat wanneer de zenuw meerdere keren klem komt te zitten. Dit klem zitten is op het niveau van een ligament tussen de middenvoetbeentjes waar de zenuw onderdoor loopt. Wanneer de zenuw klem komt te zitten, raakt hij beschadigd en kan een verdikking ontwikkelen. Het klem zitten zal vaker optreden bij het dragen van te smalle schoenen of te hoge hakken. Ook een afwijkende stand van de voet of de tenen kan extra druk op de zenuw geven. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een Mortons neuroom?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Enkele opties zijn het dragen van brede schoenen, een steunzool of een injectie met pijnstilling en ontstekingsremmende medicatie. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.  

Welke operatieve behandeling is mogelijk?
Bij een Mortons neuroom zijn verschillende operaties mogelijk. Eén van de operaties die veelvuldig wordt verricht is het verwijderen van het neuroom. Hiervoor wordt vaak aan de bovenzijde van de voet een incisie gemaakt. Tussen de middenvoetsbeentjes wordt het zenuwtakje met het neuroom opgezocht. Vervolgens wordt aan weerszijde van het neuroom de zenuw doorgenomen waarna het gedeelte met het neuroom wordt verwijderd. Als gevolg van het doonemen van de zenuw zal een blijvend doof gevoel in een klein gebied tussen twee tenen ontstaan. Daarnaast zullen door het verwijderen van het Mortons neuroom ook de klachten verminderen. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen