Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Voorste inklemming enkel (anterieure impingement)

Wat is een anterieure impingement?
Een beknelling van weefsel aan de voorzijde van de enkel wordt anterieure impingement genoemd. Dit kan een beknelling zijn van het gewrichtskapsel of van botaangroei. Dit veroorzaakt irritatie aan de aan de voorzijde waardoor zwelling en pijn ontstaan. Deze klachten nemen toe wanneer de voet maximaal naar boven bewogen wordt en dus de beknelling toeneemt. Deze beknelling aan de voorzijde wordt ook wel “voetballers-enkel” genoemd. 

Voorste inklemming enkel (anterieure impingement)

Wat zijn de klachten en symptomen?
Irritatie kan worden veroorzaakt door botaangroei, door een verdikt gewrichtskapsel of door de vorming van littekenweefsel aan de voorzijde van de enkel. Hierdoor ontstaat een inklemming die resulteert in pijn, zwelling en soms een vermindering van de beweeglijkheid. Vooral wanneer de voet maximaal naar boven bewogen wordt. Bepaalde activiteiten in het dagelijks leven of bepaalde sporten kunnen hierdoor lastig zijn. 

Inklemming enkel (impingement)

Wat is de oorzaak van een anterieure impingement?
Herhaaldelijke (micro-) trauma is meestal de oorzaak van een beknelling aan de voorzijde van de enkel. Het kan bijvoorbeeld uiteindelijk ontstaan na een verzwikking van de enkel waarbij het gewrichtskapsel beschadigd raakt. Het gevolg is de vorming van littekenweefsel aan de voorzijde van de enkel of uiteindelijk zelfs botaangroei aan de voorzijde van gewricht. 

Behandeling

Wat is de behandeling van een anterieure impingement?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Enkele opties zijn het dragen van schoenen met een betere afwikkeling of een injectie in het gewricht met pijnstilling en ontstekingsremmende medicatie. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.  

Welke operatie is mogelijk?
Bij anterieure impingement van de enkel wordt een kijkoperatie (arthroscopie) van de enkel verricht. Met twee kleine incisies aan de voorzijde van de enkel worden een camera en hulpinstrumenten ingebracht. Vervolgens wordt het enkelgewricht schoongemaakt van littekenweefsel en verklevingen. Ook eventueel aanwezige botaangroei wordt weggehaald zodat er geen beknelling meer is. Hierdoor zal het enkelgewricht weer beter kunnen bewegen en zal de pijn verminderen. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Kijkoperatie enkel (arthroscopie)

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen