Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Zenuwbeknelling achtervoet (tarsaal tunnel syndroom)

Wat is een tarsaal tunnel syndroom?
Een zenuwbeknelling van de enkel-achtervoet wordt tarsaal tunnel syndroom genoemd. De tarsaal tunnel is een tunnel waarin de zenuw van het been naar de voet loopt. Deze tunnel begint aan de achterzijde van de enkel en gaat vervolgens via de binnenzijde van de achtervoet naar de voet. In de tarsale tunnel kan de zenuw bekneld raken waardoor klachten ontstaan. Zeker bij langdurige beknelling kan zelfs inwendige schade van de zenuw ontstaan doordat zenuwweefsel kwetsbaar is voor langdurige druk.

Zenuwbeknelling achtervoet (tarsaal tunnel syndroom)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De klachten en symptomen is door mensen vaak lastig te beschrijven. De belangrijkste klacht bij een tarsaal tunnel syndroom is vaak een brandende, stekende of tintelende pijn met soms doofheid onder de hiel of voetzool. De pijn komt vanaf de enkel regio en straalt uit naar de hiel of voetzool. Soms is er wat zwellig aan de binnenzijde van de enkel of achtervoet. De klachten lijken afhankelijk van de houding van de voet. 

Zenuwbeknelling achtervoet (tarsaal tunnel syndroom)

Wat is de oorzaak van een tarsaal tunnel syndroom?
In algemene zin is de oorzaak een verhoogde druk op de zenuw in de tarsaal tunnel. Deze verhoogde druk kan op haar beurt worden veroorzaakt door meerdere factoren. Eén van deze factoren is een ontsteking van de pees die naast de zenuw mee naar de voet loopt. Door deze peesonsteking ontstaat een zwelling rondom de pees waardoor ruimte in de tarsaal tunnel verminderd en de druk in de tunnel toeneemt. De peesontsteking kan weer het gevolg zijn van een beknelling door een extra botkern (os trigonum) of een prominerende botrand aan de achterzijde van het sprongbeen. Daarnaast wordt het syndroom ook gezien wanneer sprake is van een te ver in de tunnel doolopend kuitspierweefsel.

Behandeling

Wat is de behandeling van een tarsaal tunnel syndroom?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Enkele opties zijn het dragen van schoenen met een steunzool of een injectie met pijnstilling en ontstekingsremmende medicatie. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.  

Welke operatie is mogelijk?
Bij een tarsaal tunnel syndroom zijn klein aantal operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van onder andere de oorzaak van de zenuwbeknelling. Eén van de operaties die verricht kan worden is een kijkoperatie (arthroscopie) van de enkel. Met twee kleine incisies aan weerszijde naast de achillespees wordt een camera en hulpinstrumenten ingebracht naar de achterzijde van de enkel. Indien aanwezig wordt  vervolgens een extra botkern (os trigonum) of botaangroei aan de achterzijde van het sprongbeen weggehaald. Daarnaast zal meer ruimte voor de pees gemaakt worden ter plaatse van de ingang van de tarsale tunnel. En indien nodig zal een deel van te ver in de tunnel doorlopend kuitspierweefsel gedeeltelijk worden verwijderen. Door de genoemde behandelingen zal de druk op de zenuw direct of indirect verminderen. Wanneer de zenuw door de beknelling geen inwendige schade heeft opgelopen is er een redelijke kans dat de klachten verminderen. Een deel van de patienten is na dergelijke operatie dan ook tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Kijkoperatie (arthroscopie)

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen