Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Pijnlijke achterste scheenbeenpees (tendinopathie tibialis posterior pees)

Wat is een tendinopathie tibialis posterior pees?
De tibialis posterior pees is de achterste scheenbeenpees. De pees begint bij de spier aan de achterzijde van het onderbeen en eindigt bij de aanhechting op het bot aan de binnenzijde van de middenvoet. De functie van de pees is het naar binnen en naar beneden bewegen van de voet. Bij het lopen stabliseert de pees de achtervoet en het lengtegewelf van de middenvoet. Bij een tendinopathie is sprake van irritatie, ontsteking of verdikking van de pees of de peesschede. En soms ontstaat in de pees een gedeeltelijke of volledige scheur.  

Pijnlijke achterste scheenbeenpees (tendinopathie tibialis posterior pees)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De belangrijkste klacht van een pijnlijke achterste scheenbeenpees is pijn over het verloop van de pees. De pijn kan zitten aan de binnenzijde van de enkel tot aan de binnenzijde van de middenvoet ter plaatste van de aanhechtig van de pees aan het bot. Regelmatig gaat dit ook gepaard met zwelling van de pees, de peesschede of de aanhechting. De klachten nemen vaak toe als de voet zwaarder of langduriger wordt belast. Uiteindelijk kan dit leiden tot een pijnlijke gestoorde afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Wanneer de klachten langer bestaan kan de pees zijn functie verliezen. Dit kan leiden tot het doorzakken van de voet waardoor een platvoet ontstaat.  

Pijnlijke achterste scheenbeenpees (tendinopathie tibialis posterior pees)

Wat is de oorzaak van een tendinopathie tibialis posterior pees?
Net als bij andere peesklachten zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Ten eerste is natuurlijke veroudering van de pees van belang. Hoe hoger de leeftijd hoe groter kans op peesklachten. Ook andere factoren zijn spelen mee zoals overgewicht of overbelasting. Hoe zwaarder en fanatieker de pees belast wordt hoe groter de kans op peesproblemen. Het herhaaldelijk wandelen of sporten kan bijvoorbeeld de klachten veroorzaken. Ook een duidelijke toename van de belasting in vrij korte tijd kan peesklachten uitlokken. Tot slot wordt de pees extra belast door de ontwikkeling van een platvoet waardoor de klachten verder kunnen toenemen.

Behandeling

Wat is de behandeling van een tendinopathie tibialis posterior pees?
Meerdere behandelingen zijn mogelijk. Bij voorkeur wordt gestart met een behandeling zonder operatie. Belangrijk is het verminderen van de belasting. Eventueel zelfs met een tijdelijk onderbeensgips. Daarnaast kunnen tabletten worden gegeven met pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Verder kan het zinvol zijn om de voet te ondersteunen met een steunzool of een schoen met vooral steun aan de binnenzijde. Wanneer de klachten hierdoor onvoldoende verminderen kan een operatie nodig zijn.

Welke operatie is mogelijk?
Wanneer toch klachten blijven bestaan zijn verschillende operaties mogelijk. De keuze voor de juiste operatie is afhankelijk van de ernst van de afwijking aan de pees en de mate van doorzakkan van de voet. Operaties die veelvuldig worden verricht zijn het schoonmaken van de pees, een platvoet reconstructie of het stabiliseren van de achtervoet. Deze stabilisatie wordt een artrodese genoemd. Na de operatie bestaat de behandeling uit een onderbeensgips waardoor de pees en de achtervoet kunnen genezen. Hierdoor wordt de voet weer goed belastbaar wat vaak ten gunste komt aan de mobiliteit. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke operatie meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen