Sjors Moonen, orthopedisch chirurg
Sjors Moonen

Vermoeidheidsbreuk voet (stress fractuur)

Wat is een stress fractuur?
Een stress fractuur is een vermoeidheidsbreuk. Deze breuk komt regelmatig voor in één van de middenvoetsbeentjes. Het ontstaat voornamelijk door herhaalde overbelasting van het bot. Het komt dan ook vaker voor bij fanatieke wandelaars en sporters die veel lopen of springen. 

Vermoeidheidsbreuk voet (stress fractuur)

Wat zijn de klachten en symptomen?
De belangrijkste klachten van een stress fractuur zijn pijn en zwelling. Bij een stress fractuur van een middenvoetsbeentje zal dit dus vooral zitten op de wreef. Door pijn en zwelling is belasten van de voet lastig en is de afwikkeling gestoord. Typisch bij een stressfractuur is dat de breuk de eerste dagen na het ontstaan meestal niet direct zichtbaar is op een röntgenfoto. Op een later gemaakte röntgenfoto wordt de breuk wel vaker gezien. 

Vermoeidheidsbreuk voet (stress fractuur)

Wat is de oorzaak van een stress fractuur?
Een vermoeidheidsbreuk ontstaat voornamelijk door herhaalde overbelasting van het bot. Het komt dan ook vaker voor bij fanatieke wandelaars en sporters die veel lopen of springen. Soms lijkt de overbelasting mee te vallen, maar ontstaat de breuk mogelijk doordat er sprake is van zwakkere botten door bijvoorbeeld botontkalking (osteoporose).

Behandeling

Wat is de behandeling van een stress fractuur?
De behandeling van een stress fractuur van een middenvoetsbeentje is nagenoeg altijd een behandeling zonder operatie. Belangrijk is relatieve rust en gedoseerde belasting van de voet. Vaak wordt hierbij een tijdelijke gipsschoen gegeven. Eventueel kan een degelijke schoen gedragen worden met een stijvere zool en betere afwikkeling. Met de tijd zal de vermoeidheidsbreuk genezen waarna de klachten verminderen. Het meerendeel van de patienten is na dergelijke behandeling meer dan tevreden met het uiteindelijke resultaat.

Welke operatie is mogelijk?
Wanneer de genezing van de breuk toch onvoldoende is en klachten blijven bestaan is in uitzonderlijke gevallen een operatie nodig. Hierbij worden de beide botdelen stevig aan elkaar gemaakt met vaak een metalen plaatje en schroefjes. Na de operatie bestaat de behandeling uit een gipsschoen zodat beide botdelen alsnog aan elkaar kunnen vastgroeien. Hierdoor zal de pijn verdwijnen en wordt de voet weer beter belastbaar. 

Last van uw voet of enkel?

En wilt u weer zonder klachten deelnemen aan dagelijkse activiteiten? Uw mooie schoenen kunnen dragen? Of uw sport weer beoefenen?

Ik help u graag verder! dr. A.F.C.M. (Sjors) Moonen

Orthopedisch chirurg

076 595 1033
AMoonen1@Amphia.nl Contact opnemen