Laatste tweets
Complicaties


Wat is de kans op een complicatie?

Complicaties na een operatie komen in ieder ziekenhuis voor, dus ook bij ons. Gelukkig is bij de meeste patiënten een operatie succesvol maar desondanks zitten er altijd risico’s aan. Het kiezen van de juiste behandeling bij de individuele patiënt zorgt voor een groter succes en een kleinere kans op complicaties. 
Neem het programma ‘Voet op Maat’. Dit programma is opgezet om patiënten individueel te kunnen behandelen met een zo optimaal mogelijk resultaat. Iedere patiënt is immers uniek, net als de aandoening en de behandeling.

Zijn er complicaties na de operatie? Dan worden deze aangepakt en geregistreerd. We hebben een complicatieregistratie. Van deze gegevens kunnen wij leren en zoeken naar verbeteringen om toekomstige complicaties voorkomen. Gelukkig is er in het Amphia Ziekenhuis in Breda sprake van een laag percentage complicaties.

Algemene risico’s na een operatie

Algemene risico’s zijn onder andere kans op een nabloeding, infectie of trombosebeen. Om de kans te verkleinen raden wij u sterk aan om tenminste enkele weken voorafgaand aan de operatie tot aan enkele weken na de operatie niet te roken. Roken vertraagt namelijk bot- en wondgenezing. Om een infectie zoveel mogelijk te voorkomen, wordt er voorafgaand aan de operatie eenmalig antibiotica toegediend.

Specifieke risico’s na een voet of enkel operatie

Een van de risico’s bij voet- en enkeloperaties zijn overcorrectie of ondercorrectie. Daarnaast kan door de operatie een huidzenuwtje gekneusd worden of verkleefd raken in het litteken. Er ontstaat dan een gevoelloos plekje aan de grote teen of een tintelend gevoel van de huid. Deze ongevoeligheid kan in de loop van tijd herstellen. Zelfs een jaar na de operatie. Ook kan het zijn dat de voet of enkel abnormaal stijf aanvoelt. Het is dan goed om extra buig- en strekoefeningen te doen. 

Risico’s bij een operatie aan de botten in de voet of enkel

Als bij een operatie bot weer aan elkaar gezet is, moet dit weer aan elkaar vastgroeien. Alleen als het bot weer één geheel wordt, resulteert dat in een stabiele en pijnloze voet of enkel. Een enkele keer groeien botten niet goed aan elkaar en moet het opnieuw worden geopereerd.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Veel patiënten vinden het spannend om geopereerd te worden. Dat is een normaal gevoel en heeft bijna iedere patiënt. Goede voorlichting zorgt ervoor dat angst rondom een operatie wordt verminderd. Daarom is het ook belangrijk dat u goede voorlichting krijgt. Ook hiervoor geldt dus: Een goede voorbereiding is het halve werk! Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.