Laatste tweets
Hamerteen, klauwteen of ruiterteen


Wat is de behandeling van een hamerteen, klauwteen of ruiterteen?

Bij een standsafwijking van de teen is de eerste behandeling altijd zonder operatie (dat noemen ze ook wel de conservatieve behandeling).  Zo kunnen in het beginstadium van een hamerteen of een klauwteen, pijnlijke drukplekken worden voorkomen door het dragen van schoenen met een zogenaamde wijdere tenenbox zodat de teen meer ruimte heeft en de schoen niet tegen de teen drukt.

Het dragen van schoenen van soepel materiaal en het laten oprekken van de schoen ter plaatse van de teen zorgt ervoor dat de klachten afnemen. Het is ook mogelijk om de teen in een betere positie te houden door middel van een inlegzool met ondersteuning onder de voorvoet of onder de teen. Om eeltplekken te voorkomen of te ontlasten kunnen ook viltjes,  ringpleisters of andere hulpmiddelen gedragen worden.  

De operatiemethoden bij een hamerteen, klauwteen of ruiterteen

Helpen bovenstaande tips niet en houden klachten aan? Dan kan er gekozen worden voor een operatieve behandeling. Bij een operatie wordt gebruik gemaakt van verschillende operatiemethoden om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.

Veelgebruikte methoden zijn een ‘standaard standscorrectie’ en een ‘uitgebreide standscorrectie’ van de standsafwijking.

Een standaard standscorrectie

In het algemeen wordt deze methode gebruikt bij een milde tot matige hamerteen. Hierbij wordt het gewrichtje tussen het basiskootje en het middelste kootje van de teen weggenomen (zie figuur) .Dit wordt gedaan door middel van een een incisie bovenop het gewricht waarbij tevens de eeltplek wordt verwijderd. Vervolgens wordt de teen in de juiste stand vastgezet. Meestal wordt deze stand tijdelijk behouden door het inbrengen van een ijzeren pennetje.
Hamerteen correctie
Een uitgebreide standscorrectie

Is er sprake van een matige tot ernstige hamerteen of klauwteen? Dan wordt gekozen voor een meer uitgebreide standscorrectie. Bij deze methode wordt naast de correctie tussen het basiskootje en het middelste kootje ook een correctie uitgevoerd van het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het basiskootje. 

Hiervoor is meestal een extra incisie in de huid nodig om het kapsel van dit gewricht los te maken. Gelijktijdig wordt dan vaak de strekpees van de teen langer gemaakt. Wanneer de teen weer in een fraaie rechte stand komt, kan dit vervolgens worden behouden met het tijdelijk inbrengen van een ijzeren pennetje. 

Wat is een hamerteen of klauwteen en wat zijn de klachten? (lees meer)

Nieuwsgierig naar andere verrichtingen? (lees meer)