Laatste tweets
Slijtage enkel (Artrose)


Wat is de behandeling van slijtage van de enkel (artrose)?

Veel mensen met artrose van de enkel hebben weinig of geen last. Behandeling is dan niet nodig. Hoewel de afwijking in de loop der jaren erger kan worden, is het zogenaamde preventief opereren om de afwijking te corrigeren niet nodig. Een operatie blijft later altijd mogelijk wanneer er wél klachten ontstaan.

In het begin, wanneer er sprake is van lokale irritatie van het slijmvlies van het gewricht, kunnen medicijnen een oplossing bieden. Vaak worden ontstekingsremmers in tabletvorm voorgeschreven.  De medicijnen verminderen de zwelling en de pijn. In het uiterste geval kunnen ook ontstekingsremmers worden ingebracht door middel van een injectie in het gewricht zelf.

Verder is het van belang goed schoeisel te dragen. Het dragen van stevige schoenen wordt geadviseerd. Een alternatief is het dragen van (semi-)orthopedisch schoeisel met een afwikkelvoorziening. Door het  verbeteren van de voetafwikkeling kunnen de klachten in belangrijke mate worden verminderd. Een enkele keer biedt een hulpmiddel (zogenaamde enkel-voet orthese) een oplossing door meer steun aan de enkel te geven.

De operatiemethoden bij slijtage van de enkel (artrose) 

Duren de klachten voort ondanks een eerdere behandeling? Dan wordt voor een operatie gekozen. Bij een operatie kunnen verschillende operatiemethoden worden toegepast. De keuze van de juiste operatiemethode hangt onder andere af van de mate van de slijtage van de enkel en de afwijkingen op de röntgenfoto.

De verschillende methoden ter correctie van een artrose van de enkel die worden toegepast in het Amphia zijn de standaard procedure en een uitgebreide procedure. Het plaatsten van een prothese voor de enkel wordt niet gedaan in het Amphia vanwege matige resultaten op de lange termijn.

Standaard procedure bij artrose van de enkelVastzetten enkel artrose

Wanneer sprake is van matige tot ernstige artrose van de enkel wordt gekozen voor de standaard procedure. Hierbij wordt het gewricht van de enkel vastgezet, zogenaamde artrodese (zie figuur). Het scheenbeen, het sprongbeen en meestal een deel van het kuitbeen worden aan elkaar vastgezet. Dit vastzetten gebeurt meestal met een kijkoperatie (arthroscopie) waarbij meerdere grote schroeven worden gebruikt. Vervolgens moet het lichaam beide botdelen aan elkaar laten vastgroeien. Hierdoor zal uiteindelijk de pijn verdwijnen. Deze standaard procedure is bij ongeveer 90% van de patiënten mogelijk.  

Een uitgebreide procedure bij artrose van de enkel 

Wanneer naast artrose van de enkel ook sprake is van ernstige artrose in de achtervoet kan ervoor gekozen worden om al deze gewrichten vast te zetten. Naast het scheenbeen en sprongbeen wordt dan ook het hielbeen vastgezet. Meestal gebeurt dit door het plaatsen van een stevige metalen pen in het bot. Deze wordt vastgezet met enkele schroeven. De pen wordt vanuit de onderzijde van de hak ingebracht via het hielbeen. Ook nu moet het lichaam alle botdelen aan elkaar laten vastgroeien. 

Wat is slijtage van de enkel (artrose) en wat zijn de klachten? (lees meer)

Nieuwsgierig naar andere verrichtingen? (lees meer)