Laatste tweets
Enkelband instabiliteit


Wat is chronische instabiliteit van de enkel?

De stabiliteit van de enkel is deels afhankelijk van een aantal enkelbanden. Samen met de spieren zorgen ze er namelijk voor dat de enkel stabiel is. Ze spelen een belangrijk rol in het kunnen gebruiken en functioneren van de enkel.

Oorzaak van instabiliteit

Een onverwachte verzwikking van de enkel kan acuut letsel aan de enkelband Enkelbandenveroorzaken. Dit is één van de meest voorkomende letsels aan de enkel, waarvan de helft ontstaat tijdens het sporten. Afhankelijk van het type ‘trauma’ en de positie van de voet tijdens het omzwikken gaat het meestal om een letsel van de voorste en/of de middelste enkelband. De achterste enkelband blijft vrijwel altijd intact. De voorste enkelband wordt in de geneeskunde ATFL ligament genoemd. De middelste enkelband CFL ligament en de achterste het PTFL ligament. Op de onderstaande afbeelding is te zien waar deze banden zich bevinden.

Klachten en symptomen instabiliteit

Een jaar nadat een enkelband gescheurd is, heeft ongeveer dertig procent van de patiënten nog klachten. Eén van de klachten is het gevoel instabiliteit. Dat kan samengaan met herhaaldelijke verzwikkingen, zelfs al bij een kleine misstap. Dat noemen we chronische instabiliteit van de enkel. Het kan voorkomen dat u last heeft van pijn, zwelling en stijfheid. Verschillende factoren blijken hierbij van belang te zijn. Naast de enkelbanden is ook een goed functioneren van het spierstelsel, de zenuwgeleiding en het evenwicht belangrijk.

Wat is de behandeling van instabiliteit van de enkel? (lees meer)
 
Nieuwsgierig naar andere ziektebeelden? (lees meer)